Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Οι μεγάλοι, λένε, έρωτες

Λένε για τους ''μεγάλους έρωτες''. Ναι, ''μεγάλοι έρωτες'' σε εισαγωγικά όχι για να πω πως είναι δήθεν μεγάλοι έρωτες,μα γιατί έχει πια καθιερωθεί θαρρώ σαν έκφραση. ''Οι μεγάλοι έρωτες'', όπως λέμε οι ''μεγάλες προσδοκίες'', οι ''μεγάλες δυνάμεις'' και οι ''Μεγάλες Αντίλλες''. Γιατί τι θα 'ταν οι έρωτες μόνοι τους; Άλλο να 'χεις ζήσει έρωτες κι άλλο ''μεγάλους έρωτες''. Πιο μεστό, πιο πιασάρικο, πιο λογοτεχνικό ακόμη.
Οι ''μεγάλοι έρωτες'' εξάλλου δεν είναι μόνο πια μια έκφραση. Είναι σύμβολο. Και είναι κι ιστορία και φιλολογία. Πολλή φιλολογία. Γραφές και γραφές και παραμύθια και μύθοι και άρθρα (ακόμα και τούτο ένα τέτοιο άρθρο-δε θα 'θελα να-είναι). Θυμάστε εκείνο το ζευγάρι; Αχ, είχε ζήσει ένα μεγάλο έρωτα. Τόσο μεγάλος..και μπορεί να χωρέσει τελικά κάπου;
Λένε κι άλλα για τους μεγάλους έρωτες. Λένε πως δε γίνονται ποτέ πολιτισμένες σχέσεις και πως δεν ξυπνάνε στο ίδιο κρεβάτι. Μοιραία η κατάληξή τους, οι ειδικοί ερωτολόγοι μας λένε πως καμία τύχη δεν έχουν. Δε θα ζήσουν μαζί, δε θα ξυπνήσουν δίπλα δίπλα αγκαλισμένοι. Ουφ την πατήσαμε! Μα ένα ''μεγάλο έρωτα'' θέλουμε να ζήσουμε και πάλι μόνοι θα 'μαστε; Πάλι στον άσσο;
Και τι είναι δηλαδή αυτό που φέρνει αυτό το χώρια, το ποτέ μαζί; Μπορεί να φταίνε οι ωροσκόποι αλλά όσοι έχουμε τα ζώδια γραμμένα μια άλλη εξήγηση θέλουμε μήπως και το μυστήριο λυθεί. Τις πταίει;

Φήμες λένε πως η απάντηση είναι προφανής. Η χημεία στους ''μεγάλους έρωτες'' είναι εκρηκτική. Σαν να βάζεις δυο αντιδρόντα μαζί. Να σας πω τι προκύπτει στα προϊόντα; Ε θα 'χετε ήδη φανταστεί... Για ''μεγάλους έρωτες'' μιλάμε εξάλλου, φτιάξτε στο μυαλό σας ένα κοκτέιλ δυναμίτη, βάλτε στο σκηνικό φωτιές, βάλτε εκρήξεις, κρότους. Το τοπίο άγριο σαν συμπλοκή μετά από διαδήλωση.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Φράνκο Τζεφιρέλι (1968)

Θα καταθέσω όμως μιαν άποψη κάπως κόντρα μ' αυτή των ειδικών στους ''μεγάλους έρωτες'', που το χουν ψάξει το θέμα κι έχουν γράψει άρθρα επί άρθρων και βιβλία επί βιβλίων. Γιατί, ξέρετε, η έκρηξη είναι το ζητούμενο έτσι κι αλλιώς. Υπάρχει έκρηξη; Είσαι ερωτευμένος; Δεν υπάρχει; Δεν είσαι. Φέρνουν βόλτα τα σωθικά σου όταν βλέπεις το έτερο μέρος της σχέσης αυτής; Νιώθεις σαν να χεις ένα μαγνήτη (όχι το γνωστό το μαλακομαγνήτη) που σε τραβάει προς το ταίρι σου κάθε φορά που είναι να συναντηθείτε; Ε ναι, συγχαρητήρια λοιπόν, την έχεις πατήσει. Και μπράβο σου και να προσέχεις να τον προφυλάξεις και το μαγνήτη και την ανακατωσούρα, σα διαμαντάκι αμύθητης αξίας.
Κι οι ''μεγάλοι έρωτες''; Οι ''μεγάλοι έρωτες'' (σε λίγο θα το κατοχυρώσω και ως brandname) τα χουν όλα τα χαρακτηριστικά που είπαμε μα τρέχουν σε αγώνα μετ' εμποδίων κι όχι τετρακοσίων μέτρων, αλλά χιλιομέτρων, ατέλειωτων χιλιομέτρων που φτάνουν ίσως για να κάνεις και το γύρο του κόσμου.
Δραματικό; Πολύ. Κάπως κινηματογραφικό; Τόταλι. Δύσκολες συνθήκες, άνθρωποι που για διάφορους λόγους τρελαίνονται να είναι μαζί μα δε μπορούν, ερωτευμένοι που αλληλολατρεύονται σα θεοί μα ξεπηδάνε κάτι ζιζάνια προβληματάκια που γίνονται προβληματάρες και λέει ο ένας Α κι ο άλλος καταλαβαίνει Ω και και και...και η λίστα δε θα τελειώσει. Εξάλλου τι να λέμε; Ρωμαίο και Ιουλιέτα δεν έχετε διαβάσει; Να ένας ''μεγάλος έρωτας''. Πρότυπο, να το χουμε να το μελετάμε, να λέμε πάλι καλά που δε ζούμε στη Βερόνα και που στο ληξιαρχείο δε με δηλώσανε Καπουλέτου.
Ναι, κινηματογραφικοί και λογοτεχνικοί οι ''μεγάλοι έρωτες''. Πουλιούνται σαν κάτι που το φέρεις σαν καμάρι, που σε μεταμορφώνει αυτοδικαίως σε ήρωα ταινίας, που σου δίνει διαστάσεις μυθικές.
Η πραγματικότητα; Κανείς δε ζει το μεγάλο έρωτα στο σελιλόιντ. Ίσως πάνω σε κάποιο κρεβάτι που κλαίει, ίσως σ' ένα μπάνιο που αδειάζει το στομάχι του, ίσως κάπου που δεν ξέρει κι αυτός που βρίσκεται και τι κάνει. Τίποτα απ' όλα αυτά τα εμπόδια, τα συνήθως τυχαία, που κανείς δεν τα επιδίωξε, δεν ανυψώνει την αξία του έρωτα, της σχέσης.
''Οι μεγάλοι έρωτες'', οι πολυδιαφημισμένοι δεν είναι το ιδανικό. Είναι το εμπορικό, αναμφισβήτητα. Αυτό που θέλουμε να διαβάζουμε στα μυθιστορήματα. Και ίσως κι αυτό που καθόλου δε το θέλαμε, καθόλου δεν επιδιώκαμε αλλά το ζήσαμε. Ποιος το 'πε ότι έπρεπε;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου