Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το προσόν μου, το πατριωτικό...

Σκεφτείτε, ότι ετοιμάζετε το βιογραφικό σας.
Τι θα γράφατε; Ποια θα ήταν κυρίως εκείνα τα προσόντα που θα προσπαθούσατε να εξάρετε,ώστε να πείσετε τον μελλοντικό ίσως εργοδότη σας, πως είστε ο καταλληλότερος για αυτή τη θέση;
Μα φυσικά θα μου πείτε τα προσόντα τα οποία είναι απολύτως σχετικά με τη θέση κατ’ αρχάς και τα οποία είναι πολύ πιθανόν να έχουν τεθεί και από τον ίδιο τον εργοδότη ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της θέσης.
Αν για παράδειγμα μια εταιρία ζητάει οικονομολόγο δε μπορώ να πάω με πτυχίο φιλολόγου και να τους πω ‘’Γεια σας ήρθα και πιάνω και δουλειά αμέσως!’’
Ούτε μπορώ να γίνω δασκάλα με πτυχίο μηχανικού.
Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς κάποια standards τα οποία είναι λογικά και κατανοητά από όλους.
Επιπλέον θα συμπεριλάβουμε σίγουρα στο βιογραφικό και άλλα προσόντα τα οποία είναι ενδεχομένως απαραίτητα ή και προαιρετικά για την άσκηση της εργασίας μας. Κάποιο μεταπτυχιακό, γνώση ξένων γλωσσών και χειρισμού Η/Υ είναι σίγουρα ένα plus.
Πάντως ανεξάρτητα από τη θέση που διεκδικούμε και σε ποιον απευθυνόμαστε,η ουσία είναι, ότι μέσα από ένα βιογραφικό ‘’πουλάμε’’ τον εαυτό μας και προβάλουμε εκείνα ακριβώς τα προσόντα που θα πείσουν το δέκτη ότι είμαστε οι καταλληλότεροι για τη δουλειά,ώστε τελικά να μας τη δώσει.




Τους τελευταίους μήνες παρατηρούσα σε πολλές στάσεις λεωφορείου αγγελίες για εργασία. Θα μου πείτε βέβαια δεν πρόκειται για βιογραφικό,όπως το περιέγραψα παραπάνω. Κι εδώ όμως μέσα σε λίγες μάλιστα σειρές καλείται αυτός που ζητάει εργασία να πείσει τα χιλιάδες μάτια που καθημερινά περνάνε από το σημείο, πως διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα που εξασφαλίζουν, πως θα προσφέρει τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο.
Μέσα σ’ αυτές τις λίγες σειρές και χωρίς να έχεις την άνεση ενός βιογραφικού που μπορείς να επεκταθείς και λίγο παραπάνω πρέπει να συμπεριλάβεις τηλέφωνα, ενδεικτικές συνήθως τιμές και τα προσόντα σου. Είσαι δάσκαλος και κάνεις ιδιαίτερα:γράφεις για το πτυχίο σου, γράφεις για τις τάξεις που αναλαμβάνεις, το υλικό που προσφέρεις, τις τιμές.Πάνω κάτω αυτά.
Αν είσαι ελαιοχρωματιστής τι θα γράψεις; Θα  γράψεις για την πείρα σου, για τη συνέπειά σου, για τις προσιτές τιμές. Αυτά. Ή μήπως όχι; Μήπως έχεις και κάτι άλλο να προσθέσεις που πιστεύεις, ότι είναι πολύ βασικό για να προτιμηθείς;
Που λέτε στις αγγελίες που παρατηρούσα όχι σε μια ούτε σε δυο αλλά σε πέντε-έξι χαρτάκια(και δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά ήταν αγγελίες ελαιοχρωματιστών) εκτός από τα κλασσικά έγραφε και με κεφαλαία γράμματα και σε bold παρακαλώ: ΕΛΛΗΝΑΣ.
Ωπ! Φίλε είσαι πολύ φοβερός εσύ! Δηλαδή μπορεί να ‘χεις και δέκα χρόνια πείρα, να κάνεις διευκολύνσεις και να ΄σαι ζωγράφος, καλλιτέχνης αλλά αυτό που εσύ πιστεύεις πως πρέπει να πουλήσεις για να σε προτιμήσουν οι περαστικοί στα μπογιατίσματά τους είναι η εθνικότητά σου; Και δηλαδή ο Έλληνας την πιάνει πιο επιδέξια μπατανόβουρτα και το ανακατεύει καλύτερα το χρώμα;
Τι σόι αντίληψη είναι αυτή που κάνει κάποιον να πιστεύει, πως η εθνικότητα είναι βασικό προσόν, όταν αναζητούμε δουλειά; Ναι, ρε φίλε αν ζητούσα native speaker για να μου μάθει να μιλάω σαν τη μητρική μου μια ξένη γλώσσα τότε θα την κοιτούσα και την εθνικότητα. Όμως πραγματικά, τι μου κοτσάρεις με μεγάλα γράμματα το ΕΛΛΗΝΑΣ σαν να είναι αυτό το ύψιστο προσόν που πιστοποιεί και εγγυάται την ποιότητα της δουλειάς σου;
Γιατί χρησιμοποιείς την εθνικότητά σου για να με πείσεις να ζητήσω την εργασία σου και τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις πως δε θα εμπιστευτώ το σπίτι μου στα χέρια ενός άλλου ελαιοχρωματιστή που δε με νοιάζει καθόλου από πού κρατάει η σκούφια του, αλλά αυτός φρόντισε στις λίγες σειρές της αγγελίας να μου προβάλλει τα στοιχεία εκείνα που πραγματικά με αφορούν και με ενδιαφέρουν.
Μήπως τα αγνά πατριωτικά σου αισθήματα σε έχουν πείσει, πως η ελληνική καταγωγή σου χαρίζει αυτομάτως και κάποιο μεγάλο ταλέντο σε κάθε λογής δουλειά; Ή μήπως αφουγκραζόμενος την κοινωνία πιστεύεις πως πραγματικά αυτό το ‘’ΕΛΛΗΝΑΣ’’ θα σου συγκεντρώσει πελατεία.
Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει είναι θλιβερό.Το πρώτο γιατί είναι πολύ πιθανό επαναπαυόμενοι ως λαός στη ρήση ‘’Οι Έλληνες είναι έξυπνοι και ταλαντούχοι σε όλα’’ να έχουμε επαναπαυθεί στις δάφνες μας και να πιστεύουμε πως αρκεί και μόνο η προβολή της καταγωγής μας για να διαπρέψουμε σε όποια θέση. Και το δεύτερο είναι ακόμη τραγικότερο γιατί φοβάμαι, πως ο ρατσισμός έχει εισχωρήσει σχεδόν παντού και μας υποβάλει ακόμα και σε παράλογες κρίσεις.Γιατί είναι πραγματικά παράλογος ο συλλογισμός ‘’Είναι Έλληνας, είναι καλός, είναι αλλοδαπός, είναι κακός’’ όπως επίσης και το ‘’αφού θα δώσω, που θα δώσω χρήματα ας τα δώσω στον Έλληνα’’ αφού ανεξαρτήτως εθνικότητας όλοι πολίτες αυτού του κράτους είμαστε και πάνω απ' όλα άνθρωποι.


7 σχόλια:

  1. Εκτιμώ καλή μου φίλη τον όμορφο και απλό τρόπο που απλώνεις τις σκέψεις σου.
    Στ΄αλήθεια η κατάθεση της εθνικότητας σε μια εργατική αγγελία δεν είναι τίποτα πάρα πάνω από εκδήλωση ρατσισμού. Ένα φαινόμενο που από ό,τι μπορώ να γνωρίζω στην πατρίδα μας έχει πάρει άσχημες διαστάσεις.
    Γενικά το κείμενό σου λέει πολλά.
    Καλή Ανάσταση κι΄ένα χαρούμενο Πάσχα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Dennis Kontarinis δυστυχώς ο ρατσισμός δε εκφράζεται μέσα από μεγαλεπήβολες δηλώσεις. Εκεί τουλάχιστον είναι φανερός και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα.Υποβόσκει πλέον σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας.
      Καλό Πάσχα να έχεις!!!

      Διαγραφή
  2. Υποκλίνομαι!
    Δεν έχω να προσθέσω το παραμικρό! Συμφωνώ και επαυξάνω!
    Γιατί αν έχω γεννηθεί από τη μία μεριά των συνόρων να είμαι η τελειότητα προσωποποιημένη και αν έχω γεννηθεί από την άλλη μεριά να με θεωρούν ένα τίποτα?
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, λουλουδάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου...μα τι είναι τα σύνορα; Απλές διαχωριστικές γραμμές. Και σκέψου ότι είναι αποτυπωμένα μόνο σε χαρτιά. Κανένα έδαφος δε τα φέρει πάνω του. Μόνο που εμείς τα σύνορα από γραμμές τα 'χουμε κάνει κριτήρια αξιοσύνης και ταλέντου.
      Φιλιά και καλό Πάσχα!!

      Διαγραφή
  3. θα συμφωνήσω μαζί σου,όπως και με τους προλαλήσαντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία που τα είπες! Μου φαίνεται γελοίο όταν πέφτω σε τέτοιο είδους φτηνές προσπάθειες αφύπνησης του "εθνικού φρονήματος"! Δυστυχώς όμως, όπως έγραψες κι εσύ παραπάνω, ο κρυφός ρατσισμός είναι αυτός που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή