Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Λίγη μαγεία...

Τα βιβλία μας δε χωράνε στο σπίτι.Λείπουν οι βιβλιοθήκες και δεν έχουμε πού να τα βάλουμε.Στο παλιό μας σπίτι κανα δυο είχαν σπάσει με τόσο βάρος που είχαν πάνω τους-τρεις σειρές βιβλία είναι απαγορευτικές για μια ξύλινη βιβλιοθήκη.
Τώρα μετά τη μετακόμιση τα έχουμε βολέψει στα πιο ακατάλληλα μέρη.Σε ντουλάπες και δυστυχώς αρκετά από αυτά βρίσκονται στο υπόγειο.Και ακόμα πιο δυστυχώς στο υπόγειο δε βρίσκονται οι πολύτομες εγκυκλοπαίδειες ή τα λογοτεχνικά ''για μεγάλους'', αλλά τα παραμύθια.Τα υπέροχα εκείνα παραμύθια βρίσκονται μέσα σε χάρτινες κούτες, σ' ένα κρύο, πολύ κρύο δωμάτιο όπως είναι όλα τα υπόγεια.
Αν υποθέσουμε πως πράγματι οι ήρωες των παραμυθιών βγαίνουν όταν δεν τους βλέπει κανείς από τις σελίδες των βιβλίων και κόβουν βόλτες στον πραγματικό κόσμο μάλλον θα κρυώνουν πολύ, σκέφτομαι, εκεί κάτω.
Ο Βαγγέλης το αρκουδάκι των Χριστουγέννων , που η αδερφή μου ήξερε κάθε λέξη απ' έξω  μπορεί να δένει πιο σφιχτά γύρω από το λαιμό του το κόκκινο κασκόλ του και ο Μπενουά, ο μικρός Γάλλος (που πόσο κρίμα δε θυμάμαι το όνομα του παραμυθιού...) θα χώνεται πιο βαθιά στην αγκαλιά της μαμάς του και θα μουρμουρίζει ''Joyeux Noël'' .
Κι άλλοι τόσοι ήρωες που δε τους θυμάμαι καθαρά μα ήταν αυτοί που γέμιζαν τις μέρες και τα βράδια των παιδικών μου χρόνων.Τότε που πιστεύαμε πως ό,τι μας διάβαζαν στα παραμύθια πραγματικά υπήρχε.Ήταν απλά σε άλλη χώρα, σε άλλη ήπειρο ίσως και σε άλλο πλανήτη και δε θα μπορούσαμε ποτέ να τα δούμε από κοντά υπήρχαν όμως κι ήμασταν σίγουροι.Γιατί τότε δεν είχαμε ανάγκη να δούμε για να πιστέψουμε.Δεν υπήρχε λόγος ν' αγγίξουμε για να πειστούμε.






Ύστερα βέβαια αναπόδραστα περνάνε τα χρόνια, ο Βαγγέλης το αρκουδάκι δεν περιπλανιέται πια στα δάση, οι πλανήτες έχουν γίνει τόπος ερευνών της ΝΑSA, η Γαλλία που ζούσε ο Μπενουά είναι λίγες ώρες με το αεροπλάνο-καθόλου μακριά και τα ζωάκια δε μιλάνε το ένα στο άλλο.
Είναι που όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε και η γνώση είναι και βάσανο καμια φορά κι έρχεται και μας διαλύει τη μαγεία,ροκανίζει τη φαντασία, πυροβολεί τα παραμύθια.
Και τώρα τα Χριστούγεννα όχι πως δε θέλουμε να ζήσουμε τη μαγεία τους.Και θέλουμε και το επιδιώκουμε ίσως και να το καταφέρνουμε.Η βασική μας διαφορά όμως με τα παιδιά είναι πως και πάλι εμείς αυτή τη μαγεία τη ζούμε συνειδητά χωρίς ίχνος αυθορμητισμού.Τουλάχιστον όμως την επιδιώκουμε.Κάτι δεν είναι κι αυτό; Ίσως δε χάθηκαν όλα ακόμα..

8 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά!!
    Στην προηγούμενη ανάρτηση έγραψα για τα παραμύθια κάτι..! :)
    Καλή χρονιά να έχεις κοπέλα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά Κατερίνα μου!!Διάβασα και την όμορφη ανάρτησή σου!! Πράγματι τα παραμύθια έχουν να μας διδάξουν πολλά!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  2. (Eγώ δεν το γνωρίζω τον... Βαγγελάκο...!)
    :-(
    Χρόνια πολλά και καλά, λουλουδάκι μου!
    Να είσαι πάντα καλά!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά Γιάννα μου!!!
      ''Ο Βαγγέλης το αρκουδάκι'' είναι αγαπημένο παραμύθι που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε μπορώ να το βρω για να μεταφέρω εδώ κάποια αποσπάσματα!!Η αδερφή μου το ήξερε απ' έξω!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω τα παραμύθια και φυσικά τη μαγεία!!

    Χρόνια πολλά με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία νομίζω,πως όλοι τ' αγαπάμε!!!
      Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά!
    Εγώ έχω κρύψει άλλα βιβλια στην αποθήκη, μια και τα παραμυθια είναι εν ενεργεία στο σπίτι μας ακόμη! Αλλά πόσο κρίμα να αντικρύζουν μόνο μια κρύα αποθήκη! Υπάρχουν πολλές δανειστικές βιβλιοθήκες που θα τους έδιναν πάλι ζωή!
    Πολλά φιλιά και ευχές για καλή Πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά Δέσποινα!!
      Δυστυχώς δεν έχουμε προς το παρόν τουλάχιστον το χώρο να βάλουμε όλα τα βιβλία μας!!Και αυξάνονται κιόλας οπότε δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα!!
      Έχεις δίκιο πάντως στο ότι όταν κάποια βιβλία δεν τα διαβάζουμε καθόλου και βρίσκονται παρατημένα θα ήταν υπέροχο να τα δωρίσουμε!!

      Διαγραφή