Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

‘’Κάψτε τα όλα,μη μείνει τίποτα!’’ (για τα στερεότυπα λέω…)




Απογευματάκι στα πεζουλάκια του Λευκού Πύργου,κάθομαι με τη φιλενάδα μου και τρώμε τα πρώτα μας παγωτά.Πολύς κόσμος γύρω,παιδάκια με τους γονείς τους,ποδηλάτες και παρέες,που χαλαρώνουν με το θαλασσινό αεράκι.Δίπλα μας μια παρέα αγοριών αναλύουν τα πάντα:από τα μαθήματα της σχολής τους μέχρι τον προχθεσινό αγώνα μπάσκετ και oops κάποια στιγμή φτάνουν και στις σχέσεις τους κι εκεί εγώ-μη με πείτε κουτσομπόλα-στήνω αυτί,γιατί πραγματικά σε τέτοιες συζητήσεις ακούγονται τα καλύτερα.Ο ένας λοιπόν της παρέας περιγράφει την παρακάτω κι σκηνή: ‘’Εκεί,που καθόμασταν και διαβάζαμε το λεξιλόγιο των αγγλικών μου,με ρωτάει αν την αγαπάω!Είπα κι εγώ ένα ‘’Its all greek to me,baby! και ξεμπέρδεψα!’’Οι φίλοι γέλασαν, του ‘πανε και μπράβο και συνέχισαν τις κουβέντες περί ανέμων και υδάτων.Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο,το αστειάκι,αλλά πίσω από δυο πολύ απλά λόγια συνήθως κρύβονται μεγάλες αλήθειες.

Εδώ λοιπόν το κορίτσι-ως πιο ευαίσθητο και συναισθηματικό-ζητάει από το αγόρι της το ‘’πολυπόθητο’’ σ’ αγαπώ!Το αγόρι βεβαίως-ως αναίσθητο-αποφεύγει ν’ απαντήσει αρνούμενο να καταλάβει την ερώτηση της κοπέλας του.
Θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου και θα αναρωτηθώ:Μα γιατί δε λένε ‘’σ’ αγαπώ;’’Δεν έχουν πλούσιο λεξιλόγιο ή μήπως τους αντικατέστησαν την καρδιά με πίτσα,μπάλα και μπύρες;Μήπως γιατί εμείς οι γυναίκες τους πιέζουμε πολύ και θέλουν κι αυτοί βρε αδερφέ να κάνουν τη δική τους mini επανάσταση;Μήπως γιατί τα ξωτικά των δασών τους έκλεψαν τη μιλιά;Μήπως γιατί έχουν πάρει όρκο σιωπής και δε θέλουν,να γίνουν επίορκοι;
Όχι,όχι…δε θα γίνω κλασσικό γυναικείο περιοδικό,για να σου απαριθμήσω τους ‘’Δέκα τρόπους για να τον κάνεις να σου πει σ’ αγαπώ’’,ούτε θα κάνω ανάλυση περί σχέσεων.Τα πράγματα είναι απλά και όπως είπα παραπάνω αυτό το μικρό,χαριτωμένο αστειάκι λέει κάτι πολύ παραπάνω απ’ αυτές τις δυο γραμμές του,γιατί είναι δομημένο πάνω σε δύο στερεότυπα:1)Η γυναίκα είναι άκρως συναισθηματική και ζητάει συνεχώς την επιβεβαίωση 2)Ο άντρας είναι πολύ σκληρός και brutal για να εκφράσει με δυο λέξεις αυτό,που νιώθει.
Και πράγματι οι άντρες δεν το λένε το ‘’σ’ αγαπώ’’.Αυτοί οι twenty-something δυσκολεύονται να αρθρώσουν δυο λέξεις.Κι όχι γιατί δεν το νιώθουν,αλλά γιατί ο συναισθηματισμός αυτομάτως θα τους κάνει τους ευάλωτους της παρέας,ίσως και τους λιγότερο δημοφιλείς,αφού πια θα έχουν διαπράξει το ‘’θανάσιμο αμάρτημα’’.Άσε,που ο και ο μπαμπάς δε θα χαρεί και ο πολύ,αν μάθει πως ο γιος αγάπησε και δεν τριγυρίζει με διαφορετική κοπέλα και κάθε βράδυ!
Όσο για τις γυναίκες,αυτές που η κοινωνία τις θέλει εύθραυστες και υπέρ το δέον συναισθηματικές,το στερεότυπο αυτό πάει ν’ αλλάξει και τη θέση του να πάρει ένα νέο. ‘’Η ανεξάρτητη και αγέρωχη γυναίκα,δεν αγαπάει,δε δένεται με κανέναν!’’
Ξέρετε κάτι;Αγνοήστε τα στερεότυπα,εκφραστείτε,όπως εσείς θέλετε,κάψτε τα κοινωνικά ‘’πρέπει’’.Θέλτε να πείτε σ’ αγαπώ;Πείτε το.Κανένας μα κανένας δε μπορεί να μπει δεσμοφύλακας στην καρδιά μας.Κανένας δε θα βάλει φραγμούς στο στόμα μας.

Ο συμβιβασμός με τα στερεότυπα-τα κάθε είδους-μπορεί και να είναι μια μεγάλη πληγή,που θα κουβαλάμε σ’ όλη μας τη ζωή.Ας μην τις φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι αυτές τις πληγές,κι αν ήδη τις έχουμε φτιάξει,τότε γρήγορα-γρήγορα να προλάβουμε,να τις επουλώσουμε.


*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο εξαιρετικό ιστολόγιο S for Summer και θα ήθελα ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω και από εδώ για τη φιλοξενία.
τη σελίδα του S for Summer στο facebook θα τη βρείτε εδώ*

12 σχόλια:

  1. Τα αγόρια είναι πιο ευάλωτα στην απόρριψη της αγέλης. Οι αγορίστικες παρέες είναι μικρές αγέλες όπου κυριαρχεί ο μιμητισμός. Αν στην μικρή αγέλη οι συναισθηματικές σχέσεις είναι ντροπή, τότε όλα τα μέλη της θα σνομπάρουν τα ρομάντζα. Είχα πετύχει μια τέτοια παρέα στα πρώτα έτη των σπουδών μου όπου όλοι παρίσταναν τους ορκισμένους εργένηδες. Αυτή η παρέα είχε μοιράσει πολλές χυλόπιτες στις ενδιαφερόμενες κορασίδες μέχρις ότου το κάστρο έπεσε. Όταν ο πιο ζόρικος εξ αυτών αποφάσισε να συμμαζευτεί τότε ξαφνικά όλοι βρήκαν κοπέλες κι άρχισαν τα πίτσι πίτσι. Στον αντίποδα αυτού του φαινομένου έχω και κάποια παραδείγματα φιλικών ζευγαριών που είναι μαζί από τα 19 τους και τώρα έχουν παντρευτεί. Το βασικότερο ρόλο τον παίζει η οικογένεια και τι αξίες έχει δώσει στα παιδιά της και το δεύτερο τον παίζει η κοινωνία που δυστυχώς παραμένει ακόμα βαθιά σεξιστική και φαλοκρατική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα είναι η πραγματικότητα αυτή,που περιγράφεις!τα αγόρια πιστεύω,πως είναι πιο επιρρεπή στο να μιμούνται.Ό,τι κάνει λοιπόν η παρέα,είναι νόμος!Δε θεωρώ,πως είναι λιγότερο ευαίσθητοι από τις γυναίκες.Όλοι άνθρωποι είμαστε εξάλλου κι ο καθένας έχει έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό κόσμο!Συμφωνώ,μαζί σου,πως πολύ βασικό ρόλο παίζει η οικογένεια!Από την ανατροφή ξεκινάνε όλα!Οπότε αν έχει κάποιος γερές βάσεις,πιστεύω πως αντιστέκεται πιο σθεναρά στα κοινωνικά στερεότυπα!

      Διαγραφή
  2. Θα με βρεις απολύτως σύμφωνη: τα στερεότυπα μας εγκλωβίζουν. Πέρα και έξω από αυτά, αν καταφέρουμε, βέβαια, να βρεθούμε εκεί, θα αρχισουμε να ανακαλύπτουμε πράγματα και συναισθήματα τόσο όμορφα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου πραγματικά πιστεύω,πως τα στερεότυπα εμποδίζουν την εξέλιξη της προσωπικότητάς μας και μας κρατάνε πίσω συναισθηματικά.Αν τα διώξουμε,όλα θα είναι πολύ πιο όμορφα κι ελεύθερα!

      Διαγραφή
  3. Ανθη μου τι μεγαλο θεμα ειναι αυτο..Οσες φορες και να το εχω συζητησει με καποιοω δεν εχω βγαλει ακρη. Αλλα απο την μεχρι τωρα πορεια μου στην ζωη αυτο που εχω καταλαβει ειναι πως ι αντρες νεαρης ηλικιας δεν ξερουν απο αισθηματα, η τουλαχιστο δεν ξερουν να τα αναγνωριζουν. Σε αντιθεση με τους πιο ωριμους που εκφραζουν τον ερωτα τους και την αγαπη τους προς μια γυναικα. Ισως να φοβουνται και την απορριψη.. Δεν ξερω..
    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι πιστεύω,πως οι μικρότερες ηλικίες απλά επιθυμούν περισσότερο την αποδοχή από τις παρέες,θέλουν να ενταχθούν σ' ένα σύνολο,άρα κάνουν,ό,τι και οι υπόλοιποι,το παίζουν δηλαδή σκληροί!Ίσως και να φοβούνται και τη απόρριψη,όπως είπες κι εσύ!Σημασία έχει πάντως,να λέμε αυτό,που αισθανόμαστε!

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ Ανθή μου σε όλα. Και εγώ πιστεύω ότι οι άντρες δεν λένε το ''Σ'αγαπώ'' εύκολα για να μην γίνουν ευάλωτοι. Ωραία η προτροπή σου.....ας πετάξουμε τα στερεότυπα. Αρκετά μας έχουν εγκλωβισμένους όλα αυτά.
    Όμως θα προσθέσω και κάτι. Μην μετράμε τι λένε οι αντροπαρέες. Ο καθένας θέλει να κάνει και τη φιγούρα του στους φίλους του. Μπορεί αυτός που απάντησε έτσι να έχει χιλιοπεί το σ'αγαπώ..........αλλά θες να τον πουν ξενέρωτο αισθηματία;;;
    Σκέψου μόνο ότι επικρατεί και η άλλη άποψη ότι οι άντρες λένε πολύ συχνά το σ'αγαπώ ψεύτικα....έτσι δεν είναι;
    Ωραίο το θέμα σου και καλογραμμένο
    Καλή σου νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου πιστεύω,ότι το ψεύτικο ''σ' αγαπώ'' είναι χαρακτηριστικό και ανδρών και γυναικών.Οι άνδρες απλώς είναι πιο συγκρατημένοι και λόγω των στερεοτύπων φυσικά.
      Καλά φυσικά συμφωνώ,πως στις αντροπαρέες λέγονται χίλια δυο απίθανα,και μπορεί να μην είναι και όλα αλήθεια!!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι πως όλα τα στερεότυπα το μόνο που κάνουν είναι να μας βάζουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι... Συμφωνώ πως δεν μας χρειάζεται η διατήρησή τους - ποιος ο λόγος να περιορίζεται η ελευθερία μας;
    Από την άλλη, το "σ΄αγαπώ" για μένα, καλύτερα όταν λέγεται να εννοείται... κι όχι να λέγεται για να ακουστεί. Δεν ξέρω γιατί τα αγόρια twenty-something δεν το λένε, και δεν ξέρω αν ό λ α τα αγόρια twenty-something δεν το λένε. Ίσως να μην έχει έρθει η ώρα τους ακόμη να το νιώσουν πραγματικά για να το πουν... ή ίσως να μην έχουν κατακτήσει ακόμη την ωριμότητα, όχι τόσο για να το πουν, αλλά κυρίως για να το αισθανθούν.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου συμφωνώ κι εγώ μαζί σου!Φυσικά μόνο,όταν νιώθουμε κάτι πραγματικά πρέπει να το λέμε!!
      Πιστεύω όμως,πως τ' αγόρια είναι πολύ συγκρατημένα και ακόμα κι έχουν πολύ έντονα συναισθήματα τα κρατάνε μέσα τους.
      Ίσως όπως λες και εσύ βέβαια να μην ήρθε και η κατάλληλη στιγμή.Όλα στην ώρα τους!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω με όλα σχεδόν τα σχόλια..
    αν ακούγατε τις αντροπαρέες τουλάχιστον θα κοκκινίζατε..
    όχι δε πρόκειτε για κάποια φιγούρα σε φίλους..
    αλλά για στάση τους απέναντι στις γυναίκες..
    μια νοοτροπία...
    Το ξέρω έχοντας σεξιστές γνωστούς,συναδέλφους..
    όλοι μισογύνηδες..
    Τώρα το τι σας λένε κατ ιδίαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω,να υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.Επιμένω πάντως να πιστεύω,πως δεν είναι στάση ζωής.Έτσι είναι σαν παραδεχόμαστε,πως η πλειονότητα των ανδρών είναι αναίσθητοι!Ε,δε θέλω να το πιστέψω αυτό!!

      Διαγραφή