Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Στην Αίθουσα του Θρόνου...

''η Αίθουσα του Θρόνου''


Υπάρχει άνθρωπος,που να μην κρατάει μέσα του κάτι μυστικό;Ένα κρυφό συναίσθημα,μια κρυφή σκέψη,ένα κρυφό στόχο,ένα κρυφό του λόγο ή ακόμα και μια κρυφή ζωή;
Ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι,σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί τα μυστικά των ηρώων της αίθουσας του θρόνου,δε θα αντέξουν κάτω από το ανελέητο φως του ήλιου και θα αναδυθούν στην επιφάνεια κάνοντας τους,να παλεύουν ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

‘’Τούτη την ώρα που το νησί ξεκόβει σα γαλέρα απ’ την καταχνιά με λατίνια και μύλους και τρούλους,μοιάζει να ταξιδεύει σε καιρούς του Αιγαίου παλιούς,όταν οι κρινοδάχτυλες πριγκιπέσσες της Παροναξιάς το παίρναν προίκα μαζί μ’ ένα ρόδι για γούρι…’’


Μοιάζει με παραμύθι;Θα μπορούσε ίσως να είναι.Στην πραγματικότητα,η ‘’Αίθουσα του Θρόνου’’ είναι ένα μυθιστόρημα,που ‘’σκάβει’’ και ψάχνει βαθιά μέσα στις ψυχές των ηρώων.Και τα ευρήματα είναι μοναδικά.
Το αριστούργημα τούτο το διάβασα καλοκαίρι.Το διάβασα μπροστά στη θάλασσα·πίστευα,ότι έτσι θα το ένιωθα καλύτερα.Δεν είναι από τα λεγόμενα βιβλία της παραλίας-αν και δε μου αρέσουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί.Υπάρχουν τα καλά και τα κακά βιβλία-αλλά κι αυτό εν τέλει είναι θέμα γούστου.
Η ‘’Αίθουσα του Θρόνου’’ ασχολείται μ’ ένα θέμα δύσκολο,κάπως φιλοσοφικό,κάπως θρησκευτικό,ανθρώπινο πάντως:την αμαρτία.Ποτέ δεν κάθισα να διαβάσω βιβλία με τη θρησκευτική προσέγγιση του θέματος.Ομολογώ ειλικρινά,πως δε μου τραβούν το ενδιαφέρον,αν και πιστεύω,πως καλό είναι να ερχόμαστε σε επαφή με όλες τις προσεγγίσεις,για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη.Εδώ ο συγγραφέας,Τάσος Αθανασιάδης προσεγγίζει την αμαρτία μέσα από τη ζωή ενός ανθρώπου.Ενός εγκληματία πολέμου,που προσπαθεί-ειλικρινά μεταμελημένος-να εξιλεωθεί.Τον άνθρωπο αυτό,που εμφανίζεται στο νησί με το ψεύτικο όνομα Γιαρλ Γκιούναρσον,χαρακτηρίζεται μέσα στο βιβλίο ως ‘’θηρίο της Αποκαλύψεως’’.Έκαψε,ερείπωσε,βασάνισε…πού;Μα στο νησί,που τώρα επέστρεψε για να διώξει από πάνω του τις τύψεις.

‘’κι αν ίσως κάνω το κακό,δεν είμαι εγώ που το κάνω·είναι μέσα μου,που ζει η αμαρτία’’(Παύλος.Ρωμ Ζ 19-20) Από την εισαγωγή του βιβλίου

Ο Γκιούναρσον λοιπόν ψάχνει μια διέξοδο σ’ αυτό,που τον βασανίζει και του ‘χει στοιχειώσει τη ζωή.Μια διέξοδο ψάχνουν και όλοι οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου.
Ο Λουκάς Δελόγγης,μετά τις σπουδές νομικών σε Αθήνα και Παρίσι κάνει μια ξαφνική στροφή και μ’ ένα του φευγιό βρίσκεται στο Άγιο Όρος,όπου και παραμένει πέντε χρόνια.Οξύ και ανήσυχο πνεύμα καθώς είναι,η παραμονή του στο Άγιο Όρος χαρακτηρίστηκε από κάποιους,ως ‘’πνευματική αυτοκτονία’’ και η μητέρα του με την πεποίθηση,πως ο γιός της θα παραμείνει στο Όρος για πάντα δίνει τέλος στη ζωή της.
Η Γλαύκη Αρχοντίδη,ένα κορίτσι εύθραυστο,ένα ‘’ξωτικό’’ φτάνει στο νησί,για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου,που έστησε ο δήμος του νησιού προς τιμήν του πατέρα της,κομάντο,που κατά τη διάρκεια της κατοχής αποβιβάστηκε στο νησί για να εγκαταστήσει πομπούς ασυρμάτου.
Κι η τραγική ειρωνία είναι,πως ο πατέρας της,βασανίστηκε στο νησί ανελέητα από τον άνθρωπο,που αργότερα θα προσπαθήσει να σώσει τη ζωή της Γλαύκης,τον Φριτς Χάγκεν ή πια Γιαρλ Γκούναρσον.
Στη πρώτη τους γνωριμία ήδη έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο: ‘’Μπορείτε να μισήτε έναν άνθρωπο,που δεν τον γνωρίσατε;’’ Ρωτάει ο Γκιούναρσον τη Γλαύκη,για να του αποκριθεί εκείνη: ‘’Μα και βέβαια μπορώ να τον μισήσω.Νομίζω μάλιστα,πως το αίμα μου κυλά μονάχα από τη δύναμη του μίσους.’’
Αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα και  η αναζήτηση της προσωπικής αλήθειας του καθενός είναι,που προχωράνε την πλοκή και δένουν τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων.Κάποτε πρέπει τελικά,να πάρουν τις αποφάσεις τους.Η όπως συνήθιζε να λέει ο Περ-Γκρεγκουάρ,ένας από τους Φραγκισκανούς μοναχούς του νησιού στο Λουκά,χρησιμοποιώντας μια μεταφορική εικόνα

‘’Έρχεται μια μέρα,όπου η μεγαλειότητά μας,ο εαυτός μας,είναι ανάγκη να περάσει στην αίθουσα του θρόνου με τους αυλικούς του,το νου και την καρδιά για ν’ αποφασίσει πάνω στον καταστατικό χάρτη της ζωής του,δηλαδή ν’ ασχοληθεί με το μέλλον του…’’


Είμαστε οι βασιλιάδες,οι κυρίαρχοι του εαυτού μας.Και ίσως πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αυλικούς μας.Λίγο νους-λογική.Λίγο καρδιά-συναίσθημα.Για να έρθει η ισορροπία και η λύτρωση.

21 σχόλια:

  1. Δεν το εχω διαβασει και θελω. Εβλεπα τη σειρα οταν ημουν μικρη και κου αρεσε, μα τωρα δε θυμαμαι καθολου την υποθεση.

    Καλο καλοκαιρι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη μου αξίζει να το διαβάσεις.Το προτείνω ανεπιφύλακτα ειδικά για το καλοκαίρι!Είναι ένα βιβλίο,που προβληματίζει και μια ανάγνωση δε φτάνει.Τη σειρά δε τη θυμάμαι,θυμάμαι όμως,ότι είχε πάρα πολύ ωραία μουσική,που ακούω συχνά.
      https://www.youtube.com/watch?v=XW7A40ny_yE
      Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή
  2. Nαι το έχω διαβάσει και είναι δυνατό βιβλίο. Αξίζει να το διαβάσει κάποιος. Όσο για την παραλία νομίζω ότι είναι θέμα γούστου. Δεν ξέρω τι είναι τα βιβλία της παραλίας...εννοείς μήπως αισθηματικά;;;; Εγώ διαβάζω στην παραλία το βιβλίο που έχω προγραμματίσει να διαβάσω την περίοδο εκείνη και αν πέσει καλοκαίρι το παίρνω μαζί μου....και μ'αρέσει το διάβασμα στη θάλασσα!!!!!!!!!!!
    Καλό μήνα και από εδώ. Εύχομαι να έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι.
    Καλή σου εβδομάδα Ανθή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο! Συνήθως τον χαρακτηρισμό ''βιβλία της παραλίας'' τον έχω ακούσει γι' αυτά,που έχουν κάπως ελαφρά θεματολογία.Παρόλα αυτά πιστεύω,πως τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν είναι και οι καλύτεροι.Τα βιβλία ας τα διαβάζουμε εκεί,που μας κάνει κέφι,συμφωνώ μαζί σου!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  3. Θαυμάσιο βιβλίο. Το διάβασα πριν από χρόνια και κυριολεκτικά το απόλαυσα. Όσο για την ομώνυμη σειρά στην τηλεόραση, κάθε φορά ανυπομονούσα για το επόμενο επεισόδιο. Δεν έχασα κανένα, ούτε τις επαναλήψεις!
    Εξαιρετική ανάρτηση!,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη σειρά δε τη θυμάμαι,σκηνές έχω δει μόνο στο youtube.Για το βιβλίο,δεν έχω λόγια.Νομίζω,πως όσα κι αν διαβάσω θα παραμείνει ανάμεσα στα πιο αγαπημένα μου.
      Είναι ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας!

      Διαγραφή
  4. Δεν το έχω διαβάσει, αλλά το είχα δει στην τηλεοραση κ νομιζω οτι η μεταφορά του ηταν υπεροχή! Θα το δοκίμασε όμως κ σε βιβλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήνα μου την τηλεοπτική μεταφορά δυστυχώς δεν την έχω δει,αλλά πρέπει νομίζω κάποια στιγμή να βρω τη σειρά και να τη δω ολόκληρή!Ε,αν κρίνω από το βιβλίο θα ήταν τέλεια!

      Διαγραφή
  5. Δε το διάβασα ούτε εγώ μόνο στην τηλεόραση το είδα και μπορώ να πω πως ήταν καταπληκτική η σειρά και με υπέροχους ηθοποιούς και ερμηνείες! Αλλά ευκαιρία να το θυμηθώ!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ελεάνα μου όλοι την έχετε δει τη σειρά!!Πρέπει να τη βρω όπωσδήποτε!Αν βρεις το βιβλίο,διάβασέ το!Θα το απολαύσεις!

      Διαγραφή
  6. Κι εγώ δεν το έχω διαβάσει... τη σειρά την ήξερα! Ευχαριστώ για την πρόταση!
    Φιλάκια πολλά, καλό μήνα και χαρούμενο καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου πιστεύω,πως είναι ιδανικό για καλοκαίρι.Και όπως έγραψα και στην ανάρτηση εγώ το διάβαζα στην παραλία,δίπλα στη θάλασσα..
      Φιλιά και καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Ανθή μου,
    γνωρίζω τη σειρά-δεν την παρακολουθούσα-..
    Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο, οπότε αν πέσει στα χέρια μου θα το διαβάσω σίγουρα! Σε ευχαριστώ γι αυτή την ενδιαφέρουσα πρόταση!
    Η ανάρτησή σου είναι πολύ καλογραμμένη!
    Καλό βράδυ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Paloma πραγματικά αυτό το βιβλίο το λατρεύω.Είναι ένα αριστούργημα και πιστεύω,πως η ελληνική λογοτεχνία έχει πολλά τέτοια διαμάντια!Πιστεύω,πως κι εσύ θα το λατρέψεις!
      Καλό βράδυ!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  8. Ούτε και ΄γω το έχω διαβάσει....θυμάμαι πως τότε έβλεπα τη σειρά αλλά πλέον την έχω ξεχάσει!
    Θα μπει στη λίστα ανάγνωσης πάντως το βιβλίο!
    Καλώς βρεθήκαμε και εδώ κορίτσι:)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες!!τελικά αποδεικνύεται για άλλα μια φορά,ότι είμαι από τους λίγους,που δεν έχουν δει τη σειρά!
      Πιστεύω,πως το σενάριο της σειρά είχε ακολουθήσει αρκετά πιστά το βιβλίο και είμαι σίγουρη,πως αν το διαβάσεις θα το χαρείς!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  9. Ναι τη σειρά την έχασες, δεν θυμάμαι μια χρονιά παιζόταν αλλά ήταν από τις καλύτερες παραγωγές. Θυμάμαι που είχα πάθει πατατράκ με την Μαρία Κορινθίου που έπαιζε την Γλαύκη. Γενικά όλο το cast ήταν ένα κι ένα και η σκηνοθεσία σε έβαζε μέσα στην υπόθεση για τα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σειρά γυρίστηκε,όταν ήμουν αρκετά μικρούλα,οπότε έχω δει ελάχιστα αποσπάσματα!Δυστυχώς.τα τελευταία χρόνια έχει πέσει ανομβρία στο ζήτημα ''ποιοτικά σίριαλ''

      Νομίζω,πως το ρόλο της Γλαύκης τον έπαιζε η Μαρία Ναυπλιώτου,πολύ ταλαντούχα και με μια απίστευτη μεσογειακή ομορφιά..Πιστεύω η ιδανική γι' αυτό το ρόλο!
      Με τόσα καλά λόγια,που έχω ακούσει απ' όλους νομίζω,πως επιβάλλεται να βρω τη σειρά και να την παρακολουθήσω!

      Διαγραφή
  10. Για να είμαι ειλκρινής, δεν μου αρέσει η γραφή του Αθανασιάδη. Είδα όμως, πέρσι το καλοκαίρι, τη σειρά και μου άρεσε. Σίγουρα έχει αναφορές πολύ ενδιαφέρουσες.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να είμαι ειλικρινής, η γραφή του Αθανασιάδη δεν μου αρέσει, έχει όμως αναφορές το συγκεκριμένο πολύ ενδιαφέρουσες. Κι αυτό το λέω επειδή, πέρσι το καλοκαίρι, είδα το σήριαλ. Πολύ καλές ερμηνείες.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου πραγματικά η γραφή του καθενός είναι θέμα γούστου!όντως έχει πολύ καλές αναφορές,που θέτουν προβληματισμούς!
      Το σίριαλ μετά από τις προτροπές όλων εδώ νομίζω,πως πρέπει να το δω με την πρώτη ευκαιρία!

      Διαγραφή