Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Η δικτατορία της μανούλας

Με μια αναζήτηση σε social media και γενικά στο διαδίκτυο εύκολα διαπιστώνει κανείς τη δικτατορία της ''μανούλας''. Ούτε καν της μητέρας, της ''μανούλας''. 
Στο facebook δεκάδες ομάδες: ''Μανούλες του facebook'', ''Νέες μανούλες'', ''Ελληνίδες μανούλες'', blogs που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο και η βασική τους θεματολογία αφορά αποκλειστικά στη μητρότητα, μαιευτήρες που φωτογραφίζουν τα νεογέννητα στην αγκαλιά της μαμάς και μας τα κοτσάρουν στο facebook με κάποια μελιστάλαχτη και δακρύβρεχτη λεζάντα που πάντα μα πάντα θα μιλάει για το θαύμα της φύσης και το πόσο ευλογημένοι από το Θεό νιώθουν που τελούν αυτό το λειτούργημα.
Λοιπόν, η μητρότητα είναι κάτι πράγματι πολύ σημαντικό και σίγουρα δε μπορώ να μιλήσω με πλήρη γνώση, γιατί δεν έχω γίνει μητέρα και δεν έχω κυοφορήσει. Θαυμάζω τις μητέρες, όπως θαυμάζω τη δική μου για όλα όσα μου έχει προσφέρει στα εικοσιτέσσερα χρόνια της ζωής μου. Όλος αυτός ο ντόρος όμως που γίνεται στο διαδίκτυο μου γεννά ενστάσεις που σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν τη μητρότητα αυτή καθεαυτή, αλλά τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την κοινωνία.

Παρατηρείστε τη συνέντευξη μιας γυναίκας κάπως πιο γνωστής από τις υπόλοιπες λόγου χάριν εξαιτίας της δουλειάς της στην τηλεόραση. Εάν δεν έχει αποκτήσει παιδιά, εκατό τα εκατό μια από τις ερωτήσεις που θα τις γίνουν θα αφορά στην απόκτηση παιδιού. Και κανείς μα κανείς δημοσιογράφος που θέτει την ερώτηση για εκατοστή ίσως φορά δεν έχει κάνει κάποιες απλές σκέψεις. Μήπως η συγκεκριμένη γυναίκα δε θέλει να αποκτήσει παιδιά, μήπως δε μπορεί να αποκτήσει παιδιά; Το ζήτημα είναι, όπως όλοι νομίζω καταλαβαίνουμε, ιδιωτικό και προφανώς η κάθε ερωτώμενη έχει δικαίωμα να μην απαντήσει, όμως αυτή η συνεχής επιμονή και το συγκεκριμένο ρεπερτόριο ερωτήσεων καταδεικνύει την εμμονή που έχουμε αποκτήσει ως κοινωνία με την απόκτηση παιδιών από μια γυναίκα. 
Στην αντίπερα όχθη η ερώτηση ''πότε θα γίνεις μπαμπάς'' δεν τίθεται στους άντρες που μάλλον σύμφωνα με τις κοινωνικές αντιλήψεις δεν είναι εκ φύσεως προορισμένοι να γίνουν γονείς και κανείς δεν προσδοκά να τους γεννηθεί και η αντίστοιχη επιθυμία.

via nytimes


Η ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον έχει ''υπάρξει'' έγκυος δεκάδες φορές βάσει των δημοσιευμάτων των tabloids. Ποτέ όμως στην πραγματικότητα. Η ίδια μάλιστα έχει γράψει ένα άρθρο στο οποίο μιλάει για τη νοοτροπία της σημερινής κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα και στους ρόλους που ''οφείλει'' να αναλάβει. Η Άνιστον εξηγεί το αυτονόητο. Οι γυναίκες είμαστε ολοκληρωμένες με ή χωρίς σύντροφο, με ή χωρίς παιδί.
Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η εμμονή πάει να μετατρέψει τη μητρότητα σε κάποιου είδους trend και να να εισάγει στη σκέψη των γυναικών πως ο δρόμος τους σ' αυτή τη ζωή είναι η αναζήτηση του μπαμπά του παιδιού τους. Μια γυναίκα που λόγω προβλημάτων υγείας ή πολύ απλά γιατί δε το θέλει δεν αποκτά παιδί μάλλον δεν είναι φυσιολογική αφού δε μπορεί να μπει στην κάστα που έχουν δημιουργήσει οι ''μανούλες'' και οι παρατρεχάμενοί τους.
Η μητρότητα δεν είναι μόδα και οι γυναίκες δεν είναι ετεροκαθοριζόμενες, ούτε αποκτούν αξία μόνο όταν παντρευτούν και αποκτήσουν παιδιά. Η μητρότητα είναι επιλογή και όταν γίνεται συνειδητά προκύπτει το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί και την οικογένεια που δημιουργείται. 
Και εάν πράγματι η κοινωνία νοιάζεται τόσο πολύ για τις μητέρες ας εστιάσει το ενδιαφέρον της στα πραγματικά προβλήματα. Εργοδότες που απολύουν εγκύους ή που δεν προσλαμβάνουν γυναίκες νιόπαντρες με την υποψία και μόνο μελλοντικής εγκυμοσύνης. Η ισότητα ακόμη μας περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου