Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Alkisti Jewelry*μικροί πανέμορφοι κόσμοι

Κόσμημα·από τη λέξη κόσμος. Γιατί κάθε κόσμημα είναι ένας μικρός κόσμος. Είναι μια μετουσίωση του ταλέντου του δημιουργού, ένα κομμάτι της ψυχής του. 
Έργα που προορίζονται να ομορφύνουν έναν άλλο κόσμο τώρα πια, το κόσμο των άλλων, αυτών που θα τα ακουμπήσουν στο λαιμό, στον καρπό ή στα δάχτυλά τους.
Τέτοιους μικρούς, πανέμορφους κόσμους δημιουργεί και η Άλκηστις. Κοσμήματα λεπτά, φινετσάτα, ιδιαίτερα, μοναδικά. Δημιουργίες ξεχωριστές μέσα στην απλότητά τους, σμιλεμένες στον κυκλαδίτικο αέρα.
Σημασία έχει όμως να γνωρίσουμε το δημιουργό, το μικρό μάγο που πλάθει τους μικρούς πανέμορφους κόσμους. Σήμερα μαζί μας, από την καρδιά των Κυκλάδων, η Άλκηστις.


Άλκηστις από πότε ξεκινά η αγάπη και η ενασχόλησή σου με το κόσμημα;

Από πολύ μικρή ηλικία , ξεκίνησα με χάντρες, σύρμα και πηλό. Στο δημοτικό παρακολουθούσα καλλιτεχνικά μαθήματα καλλιτεχνικής έκφρασης στη ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης. Στη Β και Γ λυκείου δειγμάτιζα κάτι τελείως φευγάτα κομμάτια από ύφασμα στις καθηγήτριες κ συμμαθήτριες μου, στα μαθήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου!


Κάθε σου κόσμημα είναι μοναδικό. Πιστεύεις ότι για έναν δημιουργό η μοναδικότητα είναι αυτή που κάνει τα έργα του να ξεχωρίζουν από αυτά που ανήκουν στη μαζική παραγωγή;

Κάθε ένα κόσμημα μου είναι μοναδικό, τόσο από σχεδιαστική όσο και από κατασκευαστική πλευρά, γιατί έχει πολλές εργατοώρες χειρωνακτικής εργασίας από ένα μόνο άτομο, το ίδιο άτομο που τα σχεδίασε. Έτσι η ποιότητα και το φινίρισμα καθώς και άλλες λεπτομέρειες περνάν από το χέρι μου και έχουν την δική μου ξεχωριστή χροιά. Στη μαζική παραγωγή μπορούν να βγουν όμορφα κοσμήματα αλλά δεν ξέρεις ποτέ, ποιος και κάτω από ποιες συνθήκες εργασίας τα κατασκεύασε. Στην περίπτωση της αυτοπαραγωγής, όπου ο σχεδιαστής είναι και ο κατασκευαστής ή παραγωγός, οι ποσότητες είναι πιο περιορισμένες και είναι πιο εύκολη η εξατομίκευση του προϊόντος στις εκάστοτε ανάγκες του πελάτη. Επίσης μοναδική είναι και η ιστορία πίσω από ένα τέτοιο αντικείμενο γιατί εκτός από κόσμημα θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο.

Μίλησέ μας για την κατασκευή των κοσμημάτων σου. Από την επιλογή των υλικών ως και τη στιγμή πια που είναι έτοιμο να στολίσει κάποιο χέρι ή κάποιο λαιμό.

Προτιμώ να δουλεύω με μέταλλο και κυρίως ασήμι και μου αρέσει να συνδυάζω μέταλλα όπως χρυσό, ορείχαλκο και χαλκό. Αν ο πελάτης έχει κάποια άλλη εφαρμογή στο μυαλό του, πχ αναμνηστικό δωράκι ή δαχτυλίδι για πρόταση γάμου, θα επιλέξω τα υλικά που αντιστοιχούν στο διαθέσιμο budget, στις ανάγκες του project και με ικανοποιούν αισθητικά. Μου αρέσει πολύ η φωτιά και κόλληση μετάλλων. Προσπαθώ να δημιουργώ σχέδια αναπάντεχα, μελετημένα μέχρι τη πιο μικρή λεπτομέρεια, τα οποία δύσκολα κατασκευάζονται και αντιγράφονται. Μου αρέσουν πολύ οι προκλήσεις, ένα καινούριο project, όλα τα στάδια που από μια ιδέα και ένα σκίτσο, έχεις μια συλλογή κοσμημάτων, πολλές φωτογραφίες και τελικά ένα προϊόν προς χρήση.


Η αγορά των χειροποίητων κοσμημάτων στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Είναι εύκολο για κάποιο δημιουργό να μπει στην αγορά και να προωθήσει τις δικές του δημιουργίες;

Ο χώρος του κοσμήματος στην Ελλάδα είχε πάντα αξιόλογα δείγματα. Το νέο στοιχείο της εποχής είναι η πρόσβαση στη γνώση και η παγκόσμια αγορά μέσω του   internet. Τώρα είναι πιο εύκολο για τον καθένα να πειραματιστεί τόσο με τη δημιουργία όσο και με την ανταπόκριση που θα δεχθεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κάθε του προσπάθεια. Βεβαίως αυτό συνεπάγεται υψηλότερο ανταγωνισμό και σε συνδυασμό με την κρίση και τα νέα  μέτρα στην Ελλάδα, το επιχειρείν καταντάει άθλος. Όταν όμως κάποιος αγαπάει αυτό που κάνει, οι δυσκολίες γίνονται πρόκληση για δημιουργία!

Πού αναζητάς και βρίσκεις την έμπνευση για τις δημιουργίες σου;  Βοηθάει σ’ αυτό και η κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα της Σύρου;

Η έρευνα και αναζήτηση έμπνευσης είναι μια συνεχής διαδικασία. Προέρχεται από την αρχιτεκτονική, το  product design και διάφορες μορφές τέχνης. Η καθημερινότητα στο νησί και οι άνθρωποι που συναντάω, μου δίνουν επίσης ιδέες για νέες δημιουργίες! Η Σύρος με διαμόρφωσε ως σχεδιάστρια και με παρέσυρε με την ιδιαίτερη και κομψή της εμφάνιση και ποιότητα ζωής, που την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. 

Πού μπορούμε να βρούμε τα κοσμήματά σου;


 Στο νέο μου atelier, A DROP Design Studio, στο κέντρο της Ερμούπολης στη Σύρο, στο στεναδάκι με τις ταβέρνες, τα κοκτέιλς και τις μποκαμβίλιες και online στο eshop μου στο Etsy [www.etsy.com/shop/ALKISTIjewelry] , μέσω facebook [www.facebook.com/alkistijewellery/] και instagram [www.instagram.com/alkisti_jewelry/]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου