Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Κι από το ύψωμα σαν βγεις...

Τίτλος:Ύψωμα 33
Έτος:1998
Διάρκεια:40'
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσαμπασιάκος

Καλοκαίρι στα ντουζένια του, ζέστη κι ένας ήλιος να μην σ' αφήνει να σκεφτείς όπως πρέπει, να σκεφτείς αυτά που πρέπει. Ίσως μάλιστα και να σου προκαλεί ψευδαισθήσεις σα δυνατό ναρκωτικό. Ή μπορεί πάλι και να μην είναι ο ήλιος, αλλά κάτι άλλο που σου ξυπνά τη φαντασία και αλωνίζει στο μυαλό σου.
Κι αν δεν είναι η φαντασία σου; Αυτό που δεν προκαλείται από τη φαντασία σου, ανήκει σίγουρα στην πραγματικότητα;
Στο Ύψωμα 33 η μόνη βέβαιη πραγματικότητα είναι η ρουτίνα της θητείας. Για άλλους η ρουτίνα αυτή διακόπτεται από μια έφοδο, για άλλους βρίσκεται στα όρια με την τρέλα. Για όλους όμως είναι βαμμένη στο χακί και εγκαταστημένη σ' ένα ακριτικό νησί, απομονωμένη.
Ένας νεαρός φαντάρος κοντράρεται μ' ένα δόκιμο κι αυτή τους η σχέση ένα βράδυ, μεσούσης μιας καταιγίδας φτάνει στα άκρα. Και κάθε τι που φτάνει στα άκρα και δεν πάει παραπέρα συνήθως αποκαλύπτεται ως το κόκκαλο.



Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος έγραψε το σενάριο της ταινίας όταν ο ίδιος υπηρετούσε στο στρατό, στο ακριτικό φυλάκιο που αργότερα αποτέλεσε και τον τόπο γυρισμάτων για το Ύψωμα 33. 
Με μια ιστορία που διαρκεί λίγο περισσότερο από τριάντα λεπτά, πλήρως αληθοφανή έως και αληθινή έως ένα βαθμό, βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά όπως λέει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης και με διαλόγους ρεαλιστικούς και απόλυτα φυσικούς ο θεατής βιώνει κι αυτός την παραφροσύνη του στρατού. 
Πίσω από τα προφανή και τα υπαρκτά θα αναζητήσει και ο ίδιος τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και τον ρεαλισμό. Και τελικά θα ίσως να αναρωτηθεί πού βρίσκεται η διέξοδος από την πραγματικότητα.
Μπορεί τελικά και σ' ένα πλάσμα που κάποιοι βλέπουν και κάποιοι όχι. 


To soundtrack της ταινίας, αυτό το μαγικό τραγούδι με τη φωνή του Σωκράτη Μάλαμα. Το χρόνο να λαβώσω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου