Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Η απάντηση στο παράλογο (#bookhangover)


''Από εκεί προέρχεται όλη η δυσπιστία μου για τη μέθοδο των λογικών συμπερασμάτων.Είπα στη δικηγόρο μου να μη σε προσλάβει αν πρώτα δε σιγουρευτεί ότι ήσουν απολύτως παράλογος, φίλε''

Σε μια χώρα εντελώς παράλογη ποιος είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την τρέλα; Μα να είσαι παράλογος κι εσύ. Ο Paco Ignacio Taibo II γράφει για το Μεξικό των αρχών της δεκαετίας του '90 στο background μιας αστυνομικής ιστορίας.Ο μονόφθαλμος ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαράν Σαϋν προσλαμβάνεται από την ακτιβίστρια, νέα δικηγόρο Μαρισέλα Καλντερόν Γκαλβάν για να βρει ένα νεκρό. Ναι, καλά διαβάσατε, ένα νεκρό. Έναν νεκρό, που πίνει μπύρες και χορεύει στις ντισκοτέκ του Σαν Αντρές.




Γι' αυτόν τον ''νεκρό'' βρίσκεται στη φυλακή, θύμα μια απίστευτης πλεκτάνης ο ηγέτης των δασκάλων απεργών του Νότου Μεδάρδο Ριβέρα. Κι εκεί στο Νότο κάνει τις αναζητήσεις του ο Μπελασκοαράν νιώθωντας κι αυτός χαμένος μέσα στο δικό του προσωπικό λαβύρινθο.Έχουμε δηλαδή έναν ντετέκτιβ αποδεδειγμένα εκτός τόπου που ψάχνει να βρει ένα νεκρό. Αυτό από μόνο του είναι τρομερά ιντριγκαδόρικο.

Ο Taibo δημιουργεί σελίδα προς σελίδα το αποτύπωμα της μεξικανικής κοινωνίας. Είναι σαν να την έχει πάρει από το χέρι, να βούτηξε τα δάχτυλά της στο μελάνι και να τα πίεσε σ' ένα χαρτί. Κι έτσι βγήκε αυτό το μυθιστόρημα.
Διαφθορά, παραφροσύνη στο μεγαλείο της, ''παραγοντιλίκι''.

''Ο Μπάρσενας ανήκει στον εκλογικό μηχανισμό που έχουν στήσει αυτοί εδώ οι μάγκες. Κατέχει επίσης τα μεθύσια, είναι αφεντικό του αλκοόλ. Δεν είναι συμβολικό;'' γέλασε ο φίλος του.'' Δεν υπάρχει μία και μοναδική σχέση. Το παραγοντιλίκι είναι μια πολύμορφη δομή, υπάρχει η οικονομική πλευρά, η αλκοολική, η αστυνομική...''

Σας θυμίζει κάτι; Εμένα πάντως όχι απλά μου θυμίζει, αλλά πιστεύω πως αν αλλάζαμε τοπωνύμια και ονόματα ταιριάζει ταμάμ και εδώ στα ελληνικά τα πράγματα.


Το παράλογο και διεφθαρμένο σκηνικό που έχει στήσει ο Taibo είναι το ιδανικότερο όλων για να εκδηλώσει κάθε ήρωας τις προθέσεις και τις σκέψεις του και να μας κάνει κι εμάς να σκεφτούμε ''μήπως τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται;''
Ο Taibo νομίζω πως μας λέει ξεκάθαρα ότι η απάντηση στο παράλογο είναι το παράλογο στο τετράγωνο.Κι όλα αυτά γραμμένα έτσι που σε κάνει να μη θες να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια σου.

πι.ες αυτό το βιβλίο θέλει από δίπλα τεκίλα ή ρούμι.το ζητάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου