Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Μέλι και Κανέλα-ο πιο ακαταμάχητος συνδυασμός

Θαυμάζω πραγματικά ανθρώπους που έχουν μια έφεση προς το χειροποίητο. Είτε αυτό έχει να κάνει λόγου χάριν με τη ζωγραφική, με τη φωτογραφία,είτε με τη μαγειρική.
Και σήμερα έχουμε μαζί μας ένα κορίτσι που έχει ενώσει φωτογραφία και μαγειρική σε ένα απίστευτα καλαίσθητο και κομψό συνδυασμό. Όπως καλαίσθητος και γευστικός είναι ο συνδυασμός του μελιού και της κανέλας που πήρε και το ρόλο του ονόματος του πεντανόστιμου ιστολογίου της.
Η Μαρία και το Μέλι και Κανέλα είναι σήμερα μαζί μας.

Πρωινό στο νησί.-Μια από τις εξαιρετικές δημιουργίες φωτογραφικές και όχι μόνο της Μαρίας


Λοιπόν Μαρία...
Σε διαβάζουμε στο food blog Μέλι και Κανέλα. Μίλησέ μας για το τι μπορεί να βρει ο αναγνώστης στη σελίδα σου και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με αυτή.
Το food blog Μέλι και Κανέλα ξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα μια μέρα ενώ βρισκόμουν διακοπές στα Καλάβρυτα με τον φίλο μου και είχαμε περάσει όλο το πρωινό μαζεύοντας μούρα. Αυτή η επαφή με τη φύση και την αφθονία της σε πρώτες ύλες μου έδωσε την αφορμή να δημιουργήσω ένα blog για φαγητό που θα περιείχε εύκολα συστατικά και θα ενέπνεε τον αναγνώστη να μπει στην κουζίνα του να μαγειρέψει. Στη σελίδα του Μέλι και Κανέλα ο αναγνώστης μπορεί να βρει περισσότερο γλυκιές συνταγές, συνταγές για πρωινό και κυριακάτικο brunch, που είναι κάτι που αγαπώ πολύ. 
Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με το φαγητό και ποια ήταν η πρώτη συνταγή που ολοκλήρωσες εντελώς μόνη;
Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται στην κουζίνα κυρίως με την παρασκευή (και κατανάλωση!) γλυκών. Πρέπει να ήμουν 20-21 χρονών όταν αυτή η ενασχόληση έγινε πιο έντονη. Εκείνη την περίοδο είχα ξεκινήσει δειλά δειλά να φτιάχνω cheesecakes και muffins, αυτά ήταν τα πρώτα μου επιτεύγματα. Εκείνη η συνταγή, όμως, για την οποία αισθάνθηκα πραγματικά υπερήφανη μετά από αρκετές αποτυχίες, ήταν τα γαλλικά macarons. Εκείνες οι μικροσκοπικές μπουκιές αμυγδάλου με την λεπτή στρώση ganache στη μέση με είχαν παιδέψει αρκετά. Όμως, αισθάνθηκα τεράστια ικανοποίηση όταν με λιγοστά υλικά, αλλά με αρκετή επιμονή είχα πετύχει κάτι τέτοιο. Θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω “συναρμολογήσει” το πρώτο macaron και να το επιδεικνύω με μεγάλη χαρά στους γονείς μου.
Είσαι ένα κορίτσι που δηλώνει πως απ’ όλα τα γεύματα της ημέρας πιο πολύ λατρεύει το πρωινό.Για εσένα τι περιέχει ένα πλήρες πρωινό; Υπάρχει κάποια τροφή που βρίσκεται μονίμως στο πρωινό τραπέζι ή προτιμάς να πειραματίζεσαι;
Eίναι αλήθεια το λατρεύω, αν και δεν ίσχυε πάντα. Ένα πλήρες πρωινό σίγουρα δεν αποτελεί μια γρήγορη και εύκολη λύση το πρωί. Μας γεμίζει με γεύση και ενέργεια, χωρίς όμως να μας φουσκώνει. Σαν Έλληνες έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε πολλές υγιεινές πρώτες ύλες. Για μένα ιδανικά ένα πλήρες πρωινό περιέχει ελληνικό γιαούρτι (που το ζηλεύουν καμιά φορά οι ξένοι), μέλι ή κάποια σπιτική μαρμελάδα, δημητριακά, αυγά σε οποιαδήποτε μορφή και φυσικά εποχιακά φρούτα. Νομίζω πως τα φρούτα δεν λείπουν ποτέ από το πρωινό μου. Πρέπει κάθε φορά να φάω ένα φρούτο, αλλιώς νιώθω πως δεν έχω φάει καθόλου πρωινό. Όμως, γενικά μου αρέσει να αλλάζω συχνά το τι τρώω το πρωί. Συνήθως “κολλάω” με κάτι για αρκετό καιρό πριν αλλάξω. Ας πούμε το χειμώνα συνήθως θα φάω ζεστή βρώμη με γάλα ή νερό την οποία θα συνοδέψω με μέλι και κανέλα, ξηρούς καρπούς και κάποιο φρούτο. Το καλοκαίρι προτιμώ το γιαούρτι με μέλι ή κάποιο δροσιστικό smoothie. Τελευταία, βέβαια, φτιάχνω αυγά scramble ή φρυγανιστό ψωμί με λιωμένο αβοκάντο και βραστό αυγό από πάνω. 
Στο blog σου βλέπουμε πως κάθε συνταγή τη συνοδεύουν υπέροχες φωτογραφίες που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η εικόνα κάθε πιάτου που φτάνει στο τραπέζι μας πιστεύεις ότι παίζει σημαντικό ρόλο; Ισχύει τελικά ότι πρέπει να χορτάσει πρώτα και το βλέμμα;
Ένα όμορφο πιάτο πάντα ελκύει το μάτι προκαλώντας μια λαχτάρα, αυτό που αποκαλούμε κοινώς “μου τρέχουν τα σάλια”. Η φωτογράφηση φαγητού και το λεγόμενο food styling με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και είναι ο λόγος που αφιερώνω χρόνο και σκέψη σε κάθε συνταγή που προετοιμάζω. Σίγουρα η γεύση είναι πολύ σημαντική, όμως, όντας καλλιτεχνική φύση μου αρέσει το όμορφο σε οποιαδήποτε μορφή του. Θέλω κάθε πιάτο που δημιουργώ να προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα. Όπως κάθε τι δημιουργικό απαιτεί πολύ εξάσκηση και πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω να γίνει για να είναι “τέλειο”. 
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά; Αυτά που δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα σου;
Τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο. Ιδίως το φθινόπωρο και το χειμώνα που χρειαζόμαστε πιο “ζεστές” γεύσεις, τα μπαχαρικά μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την ατμόσφαιρα. Μπορούν σε μικρή ποσότητα να νοστιμέψουν και το πιο αδιάφορο πιάτο. Το ελαιόλαδο από την άλλη είναι ιδιαίτερα πολυχρηστικό. Εκτός από την παραδοσιακή του χρήση σε σαλάτες και τα δικά μας λαδερά πιάτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του βουτύρου σε κέικς και άλλα γλυκά εδέσματα. Ένα από τα πιο γνωστά και νοστιμότατα κέικς, το carrot cake, χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο ως κύριο συστατικό του. Αυτό του προσδίδει μια ιδιαίτερη υφή και διατηρεί την υγρασία του χωρίς να ξεραίνεται.
Τελικά η ενασχόληση με τη μαγειρική τι χρειάζεται; Ταλέντο, γνώσεις ή απλά καλή διάθεση; Το λέω γιατί είμαστε πολλοί εμείς που τελικά καταλήγουμε απλά να καίμε το φαγητό μας ή να το καταστρέφουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο...
Νομίζω το κυριότερο που χρειάζεται είναι θέληση. Πλέον ο καθένας μπορεί να βρει πληθώρα συνταγών σε βιβλία, στο διαδίκτυο κυρίως, σε εκπομπές μαγειρικής, σε food blogs και σε σημειώσεις της γιαγιάς. Σίγουρα δεν γεννιόμαστε όλοι τοπ σεφ, όμως, με λίγη επιμονή όλα γίνονται. Αυτό το γνώρισμα το διακρίνω στον φίλο μου που είναι μάγειρας. Εγώ καμιά φορά βιάζομαι, δεν μπορώ να περιμένω και εκνευρίζομαι όταν αργεί το φαγητό. Εκείνος από την άλλη, παίρνει το χρόνο του, παιδεύεται όσο γίνεται και στο τέλος φτιάχνει ένα υπέροχο πιάτο. Ομολογώ πως βρίσκω αυτή του την επιμονή ζηλευτή, αλλά και ίσως εκνευριστική. 
Μέλι και Κανέλα συνδυασμός ιδανικός και πεντανόστιμος. Για εσένα ποιοι άλλοι συνδυασμοί είναι πεντανόστιμοι όχι μόνο στη μαγειρική, αλλά και στη ζωή;
Ένας ακόμη γευστικός συνδυασμός στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ είναι το φυστικοβούτυρο με μπανάνα. Το λαχταρώ συνεχώς και δεν το χορταίνω ποτέ. Μπορώ να τρώω μόνο αυτό συνέχεια. Στη ζωή από την άλλη, κυρίως στη διακόσμηση μου αρέσει ιδιαίτερα ο συνδυασμός λευκού χρώματος με γήινα υλικά, όπως το ξύλο. Το καλοκαίρι η βόλτα στην παραλία παρέα με ένα τετράποδο και ένα παγωτό. Οι περισσότεροι και οι πιο νόστιμοι συνδυασμοί είναι και οι πιο απλοί.


«Κρέμα από σπόρους chia με μάνγκο και passion fruit»



Υλικά (για 2 άτομα)
3 κουταλιές σπόρους chia
¾ κούπας γάλα αμυγδάλου ή άλλου είδους
1 κουταλάκι μέλι
¼ κούπας πολτό passion fruit (προαιρετικά)
½ κούπα κομμάτια από μάνγκο
1 passion fruit

φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Σε ένα βαζάκι ψηλό προσθέτετε τους σπόρους chia, το γάλα, τον πολτό και το μέλι. Εάν δεν έχετε πολτό από passion fruit δεν πειράζει. Μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με λίγο χυμό από πορτοκάλι ή μανταρίνι. Τα ανακατεύετε πάρα πολύ καλά και κλείνετε το βαζάκι. Το αφήνετε στο ψυγείο για κάποιες ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, μοιράζετε σε μπολ την κρέμα και από πάνω προσθέτετε προσεχτικά τα κομμάτια μάνγκο. Έπειτα, κόβετε ένα passion fruit στη μέση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρείτε τα σποράκια που κρύβονται μέσα στο φρούτο και τα προσθέτετε πάνω στο μάνγκο.

Tips: Μπορείτε να διακοσμήσετε με φύλλα δυόσμου για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα. Επίσης, εάν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέστε ξηρούς καρπούς στην κρέμα ή ακόμη και ψημένη καρύδα. 


Μπορείτε να βρείτε το Μέλι και Κανέλα στο facebook κάνοντας κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου