Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

''Μy love swears that she is made of truth...''

Όταν αγαπάμε λέμε ψέματα.Ο Clancy Martin καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Κάνσας σε άρθρο του στη New York Times το λέει ξεκάθαρα. ‘’Good Lovers lie.’’ με αφορμή μια έρευνα που έδειξε πως σε μια συνηθισμένη συζήτηση ψευδόμαστε ανά δέκα λεπτά.Άρα μας λέει ο Martin για να διαψεύσουμε τις στατιστικές θα πρέπει να παραμείνουμε απολύτως σιωπηλοί κι αυτό είναι αδύνατον ειδικά όταν πρόκειται για μια σχέση στην οποία υπάρχουν δεσμοί αγάπης. Ο ίδιος βασίζει τα λεγόμενά του στο ότι όταν αγαπάμε νοιαζόμαστε για τον άλλο, αλλά και φοβόμαστε και η έγνοια και ο φόβος καταλήγει είναι οι κύριοι παράγοντες του ψεύδους.



Ακούγονται κάπως περίεργα όλα αυτά.Δε τα θεωρώ ανακριβή, όμως στο άκουσμά τους κάτι κλωτσάει. Μα λέω κι εγώ ψέματα; θα σκεφτείς.
Το ψέμα όλοι μα όλοι το έχουμε στο μυαλό μας ως κάτι κακό.Είναι από τα πρώτα που μαθαίνουμε ως μικρά παιδιά όταν έρχεται η ώρα να ‘’διδαχθούμε’’ το πώς θ’ αναγνωρίζουμε το καλό και το κακό. Το ψέμα είναι το κακό, η αλήθεια το καλό.
Και μεγαλώνοντας μ’ άλλο τρόπο πια θ’ ακούσουμε από πολλές μεριές πως ‘’η αλήθεια πονάει και είναι σκληρή,αλλά πάντα προτιμότερη’’
Περνώντας όμως στην πράξη όλες αυτές οι θεωρητικολογίες θ’ αλλάξουν. Ίσως να μη σου αρέσει το ρύζι που έφτιαξε η κοπέλα σου (ούτε σ’ αυτή άρεσε-το είχε κάνει λαπά…) αλλά της λες πως είναι πολύ νόστιμο και το τρως κιόλας. Και όταν η αδερφή σου θα σε ρωτήσει αν σου αρέσει τα καινούριο της δαχτυλίδι μπορεί να μην είναι καθόλου του γούστου σου αλλά βλέποντάς την τόσο ενθουσιασμένη θα της χαμογελάσεις και θα της πεις πως είναι όμορφο.Εδώ μπορεί κάποιος να παρέμβει και να πει ‘’μου αρέσει να είμαι ευθύς’’ αλλά πραγματικά είναι προτιμότερο να βλέπεις κάποιον να χαμογελάει αφού ξέρεις πως είτε πεις την αλήθεια για το καινούριο κόσμημα είτε όχι στη ζωή του άλλου δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα, όμως έστω και για λίγο θα νιώσει ευχαριστημένος αφού επιβραβεύεται η επιλογή του.

The Kiss,

Francesco Hayez

Ο Martin αναφέρεται στο άρθρο του στους Καντ και Σoπενχάουερ που παραμένοντας απόλυτα πιστοί στην πεποίθησή τους πως το ψέμα είναι πάντοτε κακό ήταν τελικά μόνοι και εργένηδες σ’ όλη τους τη ζωή.
Πιστεύω πως το ψέμα δεν είναι μαύρο κι ούτε η αλήθεια είναι πάντα λευκή και πάναγνη. Ό,τι λέμε δεν αξιολογείται από έναν υπολογιστή που κατόπιν ελέγχου θα σου υποδείξει ‘’ορθόν’’ ή ‘’ψευδές’’, ούτε τα λόγια μας χτυπάνε πάνω σε τοίχους.Κι όταν ο αποδέκτης είναι ένας άνθρωπος που αγαπάμε ασυναίσθητα ακόμα μας νοιάζει το πώς θα νιώσει από τα λόγια μας.Αυτό που ο Martin ονομάζει ως caring.
Δεν είναι κακό λοιπόν να λέμε κι από κανένα ψεματάκι…Αρκεί να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα σοβαρά και σημαντικά ψέματα από τα μικρά και ασήμαντα και όταν χρειάζεται πραγματικά να πούμε την πικρή αλήθεια (που λέγαμε και πιο πάνω) για να προστατεύσουμε κάποιον που αγαπάμε να έχουμε το θάρρος να το κάνουμε.



When my love swears that she is made of truth,


I do believe her though I know she lies

William Shakespeare


6 σχόλια:

  1. Ανθή μου καλησπέρα! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου!
    Όντως το ψέμα το θεωρούμε κακό ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα αθώα χρειάζονται τελικά.
    Παλιά ήμουν κι εγώ ανένδοτη, μεγαλώνοντας όμως δεν το τραγικοποιείς πια τόσο το θέμα.
    Αρκεί να τα λες για να μη δημιουργείς προβλήματα και όχι για να πληγώσεις ανθρώπους.
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου πραγματικά έχεις δίκιο πρέπει να είμαστε ελαστικοί κάποιες φορές.Και ανένδοτοι εκεί που χρειάζεται.Το κάθε ψέμα κρύβει και ποιοτικές διαφορές!

      Διαγραφή
  2. Εντάξει κανένα ψεματάκι ευγένειας δεν πειράζει.Εξάλλου η αλήθεια του καθένα μας πολλές φορές πονάει και δεν προσφέρει και τίποτε. Εξάλλου τα ψεματάκια αυτά τα λέμε καθημερινά και όχι μόνο στους δεσμούς μας, έτσι δεν είναι;;
    Καλή σου μέρα Ανθή μου γεμάτη Έρωτα και με μικρά ψεματάκια....ας είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μα κυρίως στις ερωτικές σχέσεις πιστεύω λέγονται τα περισσότερα ψέματα.Όχι τα μεγαλύτερα,τα περισσότερα και μικρά,ασήμαντα.Είναι που ο έρωτας κρύβει μέσα του και το φόβο της απώλειας.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Ανθή! Έχω καιρό να διαβασω κάτι τοσο διαφορερικο! Τα έκανες ολα. Μα έδωσες μια είδηση με μια πολύ ουσιαστική αναλυση για κάτι που αποτελεί πληγή για το ανθρωπινο ειδος... Αλλά ειλικρινα. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα τελικά? Ο καθένας μας το βλεπει διαφορετικά απο την δική του σκοπιά και ακόμα και αυτό που λέμε κοινή λογική μερικές φορές έχει πολλά κενά...

    Υ.Γ. Μ'άρεσε πολύ το κειμενο σου. Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.Όταν διάβασα το άρθρο πραγματικά με προβλημάτισε γιατί πιστεύω πως το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα δε μπορούμε να το δούμε πάντα αντικειμενικά.Το ψέμα που δε θα βλάψει,ίσως όμως θα ωφελήσει είναι καλοδεχούμενο.Αρκεί βέβαια να ξέρουμε να βάζουμε όρια.Ακόμα και στα ψέματα που λέμε στον ίδιο μας τον εαυτό.

      Διαγραφή