Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ζητάμε λίγο πολιτισμό!

Από τότε που ξεπάστρεψαν την ΕΡΤ και μας προανήγγειλαν μια ολοκαίνουρια ΝΕΡΙΤ, εξ ολοκλήρου ανανεωμένη ανέμενα πώς και πώς να δω πώς θα γίνει το νέο ‘’διαμαντάκι’’ της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.Ακούστηκαν πολλά.Μέχρι κι ότι θα ετοιμαστεί ένα ελληνικό BBC!
Μέχρι τώρα βέβαια μόνο BBC δεν έχουμε δει…Και σκέφτομαι πως σ’ αυτή τη χωρά δεν υπάρχει καν η στοιχειώδης οργάνωση και διάθεση να δημιουργηθεί ένα κρατικό κανάλι με οργανωμένο, πλουραλιστικό πρόγραμμα για όλους.Ένα κανάλι που θα μπορούμε ίσως (ίσως λέω ίσως…) να το εμπιστευόμαστε κάπως περισσότερο στις ειδήσεις που μας παρουσιάζει, που θα παράγει πολιτισμό και δε θα αναπαράγει απλά την ανία και την παντελή έλλειψη καινοτομίας των υπόλοιπων καναλιών.
Παρακολουθούσα πολύ ΕΡΤ όταν ήμουν παιδί,έφηβη αλλά και αργότερα όντας φοιτήτρια.Τη μέρα που ανακοινώθηκε η διάλυσή της σοκαρίστηκα. ‘’Και τώρα πού θ’ ακούω Δεύτερο Πρόγραμμα σκέφτηκα;’’ Ομολογώ γαϊδουρινή η πρώτη σκέψη μου που θα έπρεπε να μπει στη θέση της δεύτερης που ήταν ‘’Τι θα γίνει με τους εργαζομένους;’’

Όπως και να έχει κυρίως όσον αφορά το τηλεοπτικό κομμάτι της ΝΕΡΙΤ δε βλέπω ούτε την ελάχιστη πρόοδο.Ξέρω πως τα κανάλια της ΕΡΤ ποτέ δεν ήταν πρώτα σε τηλεθέαση.Σ’ αυτό όμως δε φταίει το πρόγραμμα,αλλά χίλια δυο άλλα όπως κακός προγραμματισμός και παντελής έλλειψη διαφήμισης των εκπομπών και σειρών.Πώς να φτουρίσει μια σειρά όταν της αλλάζεις τα φώτα;Αυτή την εβδομάδα την Πέμπτη στις δέκα,την άλλη την Τρίτη στις 9 και πάει λέγοντας…
Κι όμως η έλλειψη είναι τεράστια.Και κάνει αίσθηση.



Τέλη δεκαετίας 90 και 00s κάθε μεσημέρι μπροστά στην τηλεόραση γιατί στην ΕΤ1 έδειχνε Ατρόμητους! (λατρεία ο κύριος Λουτσέρο, που πάντα θύμιζε στους μικρούς ποδοσφαιριστές πως σημασία έχει να περνάνε καλά στο παιχνίδι κι όχι να κερδίζουν μόνο! plus ο Ταρούσα και τα απίθανα τραγουδάκια του!)



και Carousel που αυτό βέβαια το θυμάμαι κάπως αμυδρά



και Τσικιτίτας!
 

και Floricienta και Ανυπότακτες καρδιές!

Μπορεί να ακούγονται απλοϊκά,αλλά ήταν παιδικές σειρές που μας διασκέδαζαν απίστευτα και που τώρα όσο και να ψάξεις κανένα κανάλι δεν προβάλει κάτι αντίστοιχο.Κι αυτό δείχνει φυσικά πόσο υποτιμημένα είναι τα παιδιά ως τηλεθεατές.
Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για σειρές και εκπομπές που άφησαν ιστορία κι ας τις παρακολουθούσε μόνο ένα 4% του τηλεοπτικού κοινού,όπως τουλάχιστον φαινόταν μέσα από τα περίφημα μηχανάκια της AGB και που πιστεύω πως αν προβάλλονταν από κάποιο ιδιωτικό κανάλι θα έσκιζαν. Βλέπε το σχετικά πρόσφατο σίριαλ για τη ζωή του Καρυωτάκη.

Δε ζητάμε τίποτα παραπάνω, παρά μόνο λίγο πολιτισμό.

4 σχόλια:

  1. Τον πολιτισμό μας τον έχουν υποβαθμίσει πάρα πολύ και αυτό το βλέπουμε από τα πρότυπα που μας πασάρουν, αποπροσανατολίζοντας τους πάντες και προσπαθώντας να δημιουργήσουν μη σκεπτόμενους ανθρώπους.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου όντως υπάρχει πολιτιστική παρακμή.Πάντως κρατώ μια επιφύλαξη στα όσα λες γιατί πιστεύω,πως από τη στιγμή που ο καθένας μας συνειδητοποιεί τι του πασάρουν είναι υπεύθυνος και μόνος του να καλλιεργήσει τον εαυτό του και να μη μείνει στα τετριμμένα.

      Διαγραφή
  2. Αναμένουμε τις εξελίξεις. Είναι πολλά τα μέτωπα της χώρας που πάσχουν και πρέπει να μπουν κάποιες προτεραιότητες. Τώρα που θα κλείσουν πολλά ιδιωτικά και θα γίνει διαγωνισμός για τις συχνότητες πιστεύω πως θα βγει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κλείσουν ιδιωτικά;; δεν το έχω ακούσει καθόλου αυτό,να πω την αλήθεια! το θέμα είναι να αναδιαρθρωθεί η κρατική τηλεόραση και δεν το βλέπω....είτε αυτή θα λέγεται ΕΡΤ, είτε ΝΕΡΙΤ.

      Διαγραφή