Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

η τηλεόραση πάει πανεπιστήμιο!

Ξεκινάει νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά σε λίγες μέρες.Η γειτονιά μου έχει ήδη κατακλυστεί από φοιτητές,που ψάχνουν να βρουν το ''παλατάκι''.Γιατί όσο μικρό και όσο στενάχωρο και να 'ναι το φοιτητικό σπίτι,για τον ίδιο το φοιτητή είναι και θα είναι για πάντα το ωραιότερο σπίτι,που έχει ζήσει!Ξεκινάνε τώρα λοιπόν τα ωραία!Τα πολύ πολύ ωραία για την ακρίβεια!Και γι' αυτό τα φοιτητικά χρόνια αποτυπώθηκαν και στην τηλεόραση.Πέρυσι τέτοιο καιρό είχα γράψει αυτό το κείμενο για ένα φοιτητικό περιοδικό.Εν τέλει δε δημοσιεύθηκε,αλλά το είχα τόσο λατρέψει,που δε θα μπορούσα να μην το δημοσιεύσω στο blog!







Φοιτητικά χρόνια:ανέμελα,συναρπαστικά και ενίοτε πανέμορφα χαοτικά…κρύβουν τόσα πολλά μέσα τους:πανεπιστήμια,ξενύχτια,μπερδέματα,τρέλες άλλα και άγχη και έγνοιες.Είναι χρόνια που κανείς μα κανείς δεν έχει πει πως δε θα ήθελε να τα ξαναζήσει…ίσως γι’ αυτό δεν είναι και λίγες οι φορές που η φοιτητική ζωή αποτυπώθηκε στο χαρτί,έγινε σενάριο και από εκεί στην μικρή οθόνη.Από αυτές τις σειρές δημιουργήθηκε και η παρακάτω μικρή λίστα…
#1-504 χλμ βόρεια της Αθήνας(Alpha-2004).Αυτή η σειρά είχε κάτι πολύ πολύ βασικό.Τι;Θεσσαλονίκη.Χορταίνει το μάτι σου Λευκό Πύργο,παραλία και τα λοιπά…Το παρεάκι της σειράς ζει στις φοιτητικές εστίες και όπως όλοι οι νέοι έχουν τις έγνοιες τους,τα προβλήματά τους αλλά και τα όνειρά τους.Όλα συμπυκνώνονται σε ‘κεινα τα λόγια των τίτλων αρχής:«όταν πέρασα Θεσσαλονίκη,καινούριοι φίλοι,καινούρια πόλη,καινούρια ζωή…»    Από τη σειρά δεν ξεχνάμε το υπέροχο τραγούδι από τα Κίτρινα ποδήλατα,Ταξιδεύω το εγώ μου!
#2-Το κλειδί του Παραδείσου(Ant1-2008)Οκ!Εδώ δεν είναι και τόσο ανέμελα τα πράγματα βρε παιδί μου,αλλά διαδραματίζεται σε πανεπιστήμιο και έπρεπε να μπει στη λίστα.Όσοι σπουδάζετε αρχαιολογία,αιγυπτιολογία και άλλα συναφή προσέχετε μη βρεθούν τίποτε πάπυροι στα χέρια σας και σας αλλάξουν τα φώτα(έτσι την έπαθε και η Μακρυπούλια στο σίριαλ..)Και προς Θεού μην μπλεχτείτε σε πανεπιστημιακά σκάνδαλα! Από τη σειρά δεν ξεχνάμε:Μπορεί το φοιτητάριο να είναι νέος,αλλά ο καθηγητής είναι ωραίος!
#3-Κλεμμένα όνειρα(παίζεται τώρα…αν και προς το παρόν δεν έχω δει trailer!)Κολλέγιο στην Ελλάδα;Ω ναι!Πληροφορική σπουδάζουν τα παιδιά,αλλά πάντα βρίσκουν χρόνο να ραδιουργήσουν,να μπλέξουν τα μπούτια τους,ακόμη και να παντρευτούν!!Στα 22 τους!Γιατί ή μικρός-μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου!Δεν ξεχνάμε:Αν είσαι διάνοια στα μαθηματικά,σε λένε Σταύρο και η μάνα σου σου τα μασάει ψάξε το παρελθόν σου!Μπορεί να γίνει και σίριαλ…πούλα το στόρι και θα ‘κονομήσεις!

#4(και κάτι ξενόγλωσσο)(ΕΡΤ1984-1986)The paper chase ή Όλα για το πτυχίο (ή τελικά εγώ έχω 2ν ή ν+2;;;;;)Σ’ ένα πανεπιστημιάκι στην Αμερική-αν θυμάμαι καλά το όνομα Harvard-πάει ο Τζέιμς ο Χαρτ να σπουδάσει νομικά.Έλα όμως που ο προφέσσορας ο Charles Kingsfield του βγάζει την πίστη!Να μάθετε καλά λέει contract law,αλλιώς δε σας το δίνω το χαρτί…και στρώνονται τα παιδιά και τη φοράνε τελικά την την τήβεννο!Δεν ξεχνάμε:τους στίχους απ’ το theme song«stay open to all things,unknown and new…»

4 σχόλια:

  1. Ανθή μου καλό μήνα και από εδώ!!
    Αχχχ πρόσφατα θυμήθηκα το 504 γιατί παιζόταν λίγο πριν πάω να σπουδάσω και το έβλεπα συνέχεια!!
    Φοιτητικά χρόνια.. είναι φορές που μου λείπουν πολύ και άλλες που ευχόμουν να τα είχα ζήσει πιο έντονα και να μην έκανα λάθη να πηγαινοέρχομαι Πάτρα-ΑΘήνα λες και ήταν Σύνταγμα-Ομόνοια!! Εύχομαι σε όλους να τα ζουν όσο πιο όμορφα γίνεται.. είναι μεγάλη εμπειρία!!

    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου είναι πραγματικά υπέροχη εμπειρία!Εντάξει...τα λάθη γίνονται και καλύτερα που κάνουμε λάθη γιατί μετά μαθαίνουμε πολλά!Βέβαια σκέφτομαι,πως για να κάναμε κάτι σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας τότε δε το θεωρούσαμε λάθος και το θέλαμε!

      Διαγραφή
  2. Πανέμορφα τα φοιτητικά χρόνια. Μόνο που δεν τα βλέπουμε έτσι όταν τα ζούμε. Γι αυτό και αποτυπώθηκαν σε ταινίες και σειρές, γιατί είναι γεμάτα αναμνήσεις, νιάτα, καρδιοχτύπια, διασκέδαση αλλά και άγχος και φόβους και τρεξίματα.
    Όμορφο κείμενο..........και τονίζει αυτήν την εμπειρία που όλοι οι φοιτητές βιώνουν. Εύχομαι όλοι να το ξέρουν ότι αυτό το κομμάτι της ζωής θα μείνει αξέχαστο!
    Καλό φθινόπωρο Ανθή.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου,τα φοιτητικά χρόνια έχουν απ' όλα!!Κανείς δεν πρέπει α περιμένει μόνο τέλειες στιγμές!Να μην ξεχνάμε εξάλλου,πως είναι χρόνια μετεφηβικά άρα και σημαντικά για τη μετέπειτα ωριμότητά μας!
      Το σίγουρο είναι,πως έχουν να μας προσφέρουν πολλά!
      Καλό φθινόπωρο και από εμένα!

      Διαγραφή