Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

κι άλλη βία;

Η είδηση ‘’σκότωσε τη σύζυγο του επειδή του έφτιαξε φακές ενώ του είχε τάξει κρέας’’ θα μπορούσε να ακουστεί σαν ένα από αυτά τα αστεία μεταξύ των φοιτητών του τύπου ‘’Η μάνα μου,μου έφτιαξε μπάμιες και ρεβύθια.Αν θέλει,να με διώξει απ’ το σπίτι,ας το πει καθαρά!’’.Μα δεν είναι αστείο.Είναι πραγματικότητα,θλιβερή,που ξεπερνάει ίσως και τα όρια της φαντασίας.
75χρονος στο Μπρούκλιν κατηγορείται ότι σκότωσε τη γυναίκα του επειδή του έφτιαξε φακές ενώ του είχε τάξει κατσικίσιο κρέας.   Ο Νούρ Χουσείν δικάζεται τώρα για τον φόνο που έκανε το 2012, χτυπώντας πολλές φορές με σφυρί την 66χρονη σύζυγό του Ναζάρ. via

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ενδοοικογενειακή βία,αυτή που υφίστανται κυρίως οι γυναίκες,ως πιο αδύναμες σωματικά.Πολύ συχνά διαβάζουμε άρθρα γι’ αυτό το φαινόμενο.Άρθρα,που αναλύουν το κοινωνικό προφίλ των δραστών,τις μορφές της βίας,τα στατιστικά.Ανάλυση και πάλι ανάλυση και…το πρόβλημα πότε θα λυθεί;Και τι απαιτείται μάλλον,για να λυθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα;Δε μιλάμε για ένα πρόβλημα φυσικής,που θα πάρω τον τύπο θα τον εφαρμόσω κι όλα καλά.Εδώ,ποια λύση να βρούμε για ένα ζήτημα,που δε μπορούμε καλά-καλά να διαπιστώσουμε τις ρίζες του;
Είναι η οικονομική κρίση;Είναι οι αγχωτικοί,γρήγοροι ρυθμοί ζωής;Είναι,που τα ζευγάρια αφιερώνονται στη δουλειά και έχουν πάψει να συζητάνε;Τι είναι πια;
Για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ξέρω,τι έφταιγε,ξέρω όμως,τι ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του κατηγορουμένου καταστρώνοντας την υπερασπιστική του γραμμή: ‘’ο ξυλοδαρμός των γυναικών συνηθίζεται στο Πακιστάν από όπου κατάγονται θύτης και θύμα’’ .
Κανείς,μα κανείς δεν αρνείται,πως ένας δικηγόρος,αν θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά,είναι υποχρεωμένος,να υπερασπιστεί τον εντολέα του με κάθε μέσο.Πολλές φορές συζητώντας με συμφοιτητές,ειδικά τα κορίτσια,σκεφτόμαστε,πως σαν έρθει η ώρα και γίνουμε δικηγόροι δε θα μπορούσαμε ποτέ να αναλάβουμε έναν δράστη βιασμού λόγου χάριν.Η αντίθετη φωνή βέβαια λέει,πως ‘’αυτή είναι η δουλειά σου.είναι απλά μια δουλειά.Θα υπερασπιστείς και βιαστή και δολοφόνο και απλά θα φροντίσεις να του εξασφαλίσεις τη μικρότερη δυνατή ποινή.Εξάλλου όλοι έχουν δικαίωμα στην υπεράσπιση.’’
Παραμένω–πιθανώς-ρομαντική και αρνούμαι να δεχτώ,ότι θα υπερασπιζόμουν το συγκεκριμένο δράστη,που ξυλοκόπησε τη γυναίκα του προβάλλοντας το επιχείρημα,ότι ‘’συνηθίζεται στη χώρα του’’
Πρώτον: ‘’Φίλε,δε με νοιάζει από πού κατάγεσαι.Όταν ζεις σε μια άλλη χώρα οφείλεις να σέβεσαι τους δικούς της νόμους-κι αυτό είναι νόμος!’’Κι ούτε άγνοια νόμου,μπορείς,να επικαλεστείς.
Δεύτερον:Και νόμοι να μην υπήρχαν ο ξυλοδαρμός είναι ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ και η δολοφονία ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.Δεν χρειάζεται νόμος,για να μας πει,ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο.
Τέλος πάντων,προφανώς ο δικηγόρος κάνει απλά τη δουλειά του και δεν ασπάζεται τέτοιες αντιλήψεις κι ίσως εγώ να παραμένω απίστευτα ρομαντική και ιδεολόγος.

Το μόνο,που μένει να πούμε εδώ είναι ‘’Τέρμα πια η βία’’.Ας μην μείνει αυτό απλά ένα ευχολόγιο.


17 σχόλια:

  1. Σαν νομικός μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα. Πρώτα από όλα η ενημέρωση. Οι πολίτες δυστυχώς δεν είμαστε δε θέση να γνωρίζουμε όλο το ποινικό δίκαιο από έξω, αυτό οδηγεί στο ότι δεν γνωρίζουμε τι μπορούμε να καταγγείλουμε και τι όχι. Δεύτερον δυνατότητα νομικής βοήθειας σε ασθενείς ομάδες πληθυσμού. Πολλές γυναίκες και νέα παιδιά δεν μπορούν να προστρέξουν στην δικαιοσύνη γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για μένα είναι και το όριο ηλικίας. Στα 18 πιστεύω ότι είσαι ακόμα πολύ μικρός για να κάνεις ότι θέλεις, επίσης θεωρώ απαράδεκτο ότι μπορούν να παντρεύονται παιδιά ηλικίας 16 και 17 ετών με την νομική συγκατάθεση των γονιών τους, αυτό για μένα θεωρείται κακοποίηση. Επιπλέον οι ψυχικές ασθένειες αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιπολαιότητα. Ένα ψυχικά διαταραγμένο άτομο με εκρήξεις βίας πρέπει πρώτα να σκοτώσει κάποιον και μετά να κριθεί επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου συμφωνώ,πως η ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική και υπάρχουν νομικοί αλλά και άλλες υπηρεσίες,που παρέχουν τέτοια ενημέρωση,αλλά και υποστήριξη σε θύματα βίας και φυσικά αφιλοκερδώς.Το δύσκολο είναι ένα άλλο σημείο:ότι πολλές γυναίκες φοβούνται για διάφορους λόγους,να φτάσουν ως την καταγγελία και περνά καιρός μέχρι να απευθυνθούν σε κάποιον.
      Όσο για το γάμο των ανηλίκων πιστεύω,πως η ρύθμιση αυτή του νόμου υπάρχει κυρίως για την περίπτωση μιας πρόωρης εγκυμοσύνης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια οικογένεια.Συμφωνώ,πως αυτή η ηλικία είναι πολύ μικρή,αλλά κι αυτό επαφίεται πάλι στη νοοτροπία των ανθρώπων.Καλό θα ήταν δυο παιδιά τέτοιας ηλικίας,να μη φτάσουν στα πρόθυρα γάμου,έτσι κι αλλιώς.
      Τέλος,για τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές πιστεύω,πως είναι αναγκαίο να έχουν ψυχιατρική υποστήριξη,όμως το ότι έχουν κάποια ασθένεια δεν τους καθιστά αυτομάτως επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια.

      Διαγραφή
    2. Μιλάω για αυτούς που έχουν ήδη κάνει κάποιες επιθέσεις. Γνωρίζω περιστατικά ασθενών που και σκύλους έχουν σκοτώσει και τους συγγενείς τους έχουν ξυλοκοπήσει. Δεν θα πρεπε αυτά τα άτομα να είναι σε κάποια κλινική αντί να ζουν οι οικογένειές τους με την αγωνία κάποιας νέας επίθεσης;

      Διαγραφή
    3. Φυσικά και άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά είναι έχουν και μια προσοχή παραπάνω,για να μη φτάσουν στο κακό.Τώρα για τις κλινικές και κατά πόσο αυτό κάνει καλό σε όλους δεν είμαι βέβαιη.Φαντάζομαι,πως εξαρτάται και από τη μορφή της διαταραχής που έχει κάθε άτομο και σε τι βαθμό βρίσκεται.Κρίνεται κατά περίπτωση.Ειδικά γι' αυτούς,που είναι επιθετικοί ίσως να είναι καλύτερο να βρίσκονται σε μια κλινική.

      Διαγραφή
    4. Αχ υπάρχει πολύ δυστυχία στον κόσμο και ναι για την ενδοοικογενειακή βία φταίνε και οι γυναίκες. Έχω πετύχει πολλές κοπέλες που τους αρέσουν οι ζόρικοι, το βρίσκουν πολύ ελκυστικό και κολακευτικό ο άλλος να πουλάει αντριλίκι, να ζηλεύει παράφορα, να δίνει και κανά σκαμπιλάκι. Είχαμε πολλούς τέτοιους νταήδες στο γυμναστήριο μου. Έρχονταν, μας κάνανε φιγούρα τα μούσκουλά τους και το έπαιζαν αφεντικά σε όλους και είχαν και μια παρατρεχάμενη που την έβριζαν μπροστά μας αν εκείνη δεν έκανε σωστά την προπόνησή της. Μεγάλα δράματα!

      Διαγραφή
    5. Χριστίνα δυστυχώς υπάρχουν και οι γυναίκες,που περιγράφεις!Αυτό πια έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια,που δείχνει καθεμία και το σεβασμό προς τον εαυτό της.Μάλλον στα γυμναστήρια το είδος του ''σκληρού'' άντρα ευδοκιμεί ιδιαίτερα!

      Διαγραφή
  2. Μεγάλο θέμα η βία όπως και αν το δεις. Είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας. Είναι θέμα νόμων. Είναι θέμα ψυχικής υγείας. Αλλά η βία είναι μισητή πράξη είτε είναι πρόκληση σωματικού πόνου είτε είναι λεκτική ή ψυχολογική.
    Νομίζω σαν νομικός θα πρέπει να συμφωνήσεις ότι οι νόμοι πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι και οι έγκλειστοι στις φυλακές για πρόκληση βίας να μην μένουν απλά φυλακισμένοι αλλά να παρακολουθούνται από ψυχολόγους και να παρακολουθούν μαθήματα σωστής συμπεριφοράς. Ακόμη πρέπει να καταγγέλλονται όλες οι βίαιες πράξεις...Τίποτε κρυφό. Αλλά από μικρά τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται για τη σωστή συμπεριφορά προς τους άλλους και τη διαχείριση του θυμού τους..............δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να αλλάξει τους βίαιους ανθρώπους............τι να πω;;;;;;;; Πολύ σκληρό ον ο άνθρωπος!!!!!!!
    Καλό Σ/Κο να περάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου πιστεύω,πως είναι νόμοι είναι σωστοί.Όσο αυστηρός και να είναι ο νόμος τι να σου κάνει,αν η νοοτροπία είναι άσχημη.Είναι θέμα πολιτισμού πιστεύω και ανατροφής.όλα από το σπίτι ξεκινάνε.αν στο σπίτι το παιδί βλέπει βία και τον πατέρα να ζητάει από τη μανα του ό,τι θέλει φωνάζοντας βρίζοντας και χτυπώντας προφανώς και θα γίνει ένας βίαιος ενήλικας.Η βία είναι φαύλος κύκλος δυστυχώς.
      Καλό Σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  3. Διάβασα την είδηση και ζορίστηκα... Συμφωνώ με τους προβληματισμούς σου και ναι, είναι κοινωνικό πρόβλημα. Δεν ευθύνεται η κρίση γι΄αυτό (δεν φταίει για όλα η κρίση, αν είναι δυνατόν), πιο πολύ ευθύνονται οι παγιωμένες αντιλήψεις. Κάποτε πήγα να εμπλακώ για να χωρίσω ένα άγνωστό μου ζευγάρι που σκοτωνόταν στο δρόμο και δεν με άφησαν οι περαστικοί, γιατί από τη μία "αυτά είναι οικογενειακά τους" και από την άλλη "πού πας, κινδυνεύεις κι εσύ έτσι". Με κράτησαν για να μην πάω. Και τελικά, δεν τους χώρισε κανείς, όλοι γυρνούσαν από την άλλη και έφευγαν το γρηγορότερο. Πολλές φορές αναρωτήθηκα έκτοτε: αν τη σκότωνε μπροστά στα μάτια μας, θα ήμασταν όλοι συνένοχοι, σωστά; Δεν ξέχασα ποτέ το περιστατικό, γιατί ακόμη νιώθω άσχημα για τη δική μου στάση, άσχετα αν με υποχρέωσαν σ΄αυτή.
    Καλό Σ/Κ, φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου δυστυχώς όλοι λίγο πολύ έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων περιστατικών.Το ''είναι τα οικογενειακά τους,μην ανακατεύεσαι'' είναι αυτό που λένε οι περισσότεροι.Δεν είναι εύκολο να ανακατευτείς,δεν αντιλέγω,αλλά εμένα σφίγγεται η καρδιά μου,όταν ακούω ή βλέπω τέτοια περιστατικά.Ειδικά,όταν αφορούν μικρά παιδιά!Εκεί τρελαίνομαι.
      Από την άλλη είναι επικίνδυνο να μπλεχτείς σε μια σκηνή βίας,γιατί δεν είναι καθόλου απίθανο,να τραυματιστείς κι εσύ ο ίδιος.Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Σε τέτοιες περιπτώσεις πιστεύω,μια άμεση καταγγελία είναι το καλύτερο.
      Φιλιά και καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. πολυ σημαντικο θεμα!
    αυτο που παρατηρω με στεναχωρια παντως σε γυναικες διαφορων ηλικιων, ειναι η ταση που εχουν να δικαιολογουν μια επιθετικη -με λογια η πραξεις- συμπεριφορα..

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο να την δικαιολογούν; Μη σου πω να την βλέπουν και ως στοιχείο....γοητείας, του σατράπη! Πραγματικά, πολύ εξοργιστικό θέμα κι ως συνήθως, αντιμετωπίζεται επιφανειακά (αλλά και υποκριτικά) από την κοινωνία (μας) Πολλά φιλιά κορίτσια μου :))

      Διαγραφή
    2. Φανή και Πέτρα έχετε απόλυτο δίκιο!Σε πολλές γυναίκες αρέσουν οι κάπως ''μάτσο'' άντρες και δείχνουν την τάση να δικαιολογούν βίαιες συμπεριφορές...
      Όλα είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού τελικά!

      Διαγραφή
  5. Πολύ σημαντικό θέμα έθιξες και η αύξηση αυτού του φαινομένου με τρομάζει πολύ.
    Όπως και ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλεον.
    Συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο όσον αφορά την ενημέρωση. Θεωρώ πως αυτά θα έπρεπε να μας τα διδάσκουν στο λύκειο κι όχι άλλα ανούσια μαθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου πόσο δίκιο έχεις!Στο σχολείο κάνουμε χίλια δυο μαθήματα χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα,απλά για να γεμίσουν οι ώρες.Κοινωνική παιδεία-μηδέν!
      Άγνοια πλήρης!

      Διαγραφή
  6. Καλημερα! Καλη εβδομαδα! Η ενδοοικογενειακη βια ειναι ενα φαινομενο που καθε χρονο αντι να εξαλειφεται γινεται ολο και πιο εντονο. Αυτο το φαινομενο υπαρχει πολλά χρονια πριν ομως με τις συνθηκες που επικρατουν πια στις οικογενειες λογω και της οικονομικης κρισης πιστευω εχει γινει ακομη πιο εντονο. Θα πρεπει οι γυναικες να εχουν το κουραγιο να καταγγελουν καθε τετοιου ειδους βια και να φροντιζουν για την τιμωρια εκεινου που το προκαλει. Σε μια χωρα ομως που βουλιαζει καθε χρονο και περισσοτερο δυσκολα θα υπαρξει ουσιαστικη λυση η εστω καποια σοβαρη αντιμετωπιση αυτης της καταστασης... Λυπαμαι πολυ. Φιλια πολλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά!
      Κάθε γυναίκα θα πρέπει να βρίσκει μέσα της τη δύναμη,να μη μένει εγκλωβισμένη σε τέτοιες καταστάσεις,αλλά να παλεύει και να κάνει μια νέα αρχή!
      Δε ζούμε σε εύκολες εποχές,αλλά πιστεύω,πως υπάρχει πάντα μια διέξοδος.
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή