Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

I 'm driving home for Christmas

Τριανταεννέα χρόνια πριν, Χριστούγεννα του 1978. Αγγλία, πολύ χιόνι κι ένας νέος μουσικός που πρέπει να πάει από το Λονδίνο, στο σπίτι του που βρίσκεται στο Μίντλεσμπρο. Η δισκογραφική του εταιρία δεν πληρώνει το εισιτήριο για το τρένο, ενώ η οδήγηση του έχει απαγορευτεί. Τότε, η σύντροφός του ξεκινάει μ' ένα παλιό austin mini και κάνει όλο το δρόμο από το Μίντλεσμπρο ως το Λονδίνο για να τον πάρει και να γυρίσουν μαζί σπίτι. 
Στη διαδρομή το χιόνι πυκνώνει, το ζευγάρι κολλημένο στην κίνηση κι ο νεαρός μουσικός σκαρώνει ένα τραγουδάκι.''We 're driving home for Christmas...''. Κάθε φορά που τα φώτα του δρόμου αφήνουν λίγες αχτίδες μες στο παλιό mini, αυτός γράφει σ' ένα σημειωματάριο τους στίχους.

Φτάνοντας στο Μίντλεσμπρο, στο ταχυδρομικό κουτί το ζευγάρι βρίσκει ένα γράμμα. Ένα από τα τραγούδια του πρωταγωνιστή μας έχει γίνει επιτυχία και βρίσκεται ψηλά στα αμερικάνικα τσαρτς. Το γράμμα συνοδεύεται από μια επιταγή των 15000 δολαρίων. Και κάπως έτσι, το τραγούδι που σκαρφίστηκε μέσα στο κολλημένο στο χιόνι αμάξι ξεχνιέται σε κάποιο συρτάρι.
Λίγα χρόνια μετά κάποιος από τους συνεργάτες του (εγώ προσωπικά αυτόν το συνεργάτη πολύ τον ευχαριστώ) τον πείθει να κυκλοφορήσει το ξεχασμένο τραγούδι.Ένα ακόμη χριστουγεννιάτικο χιτάκι; Οι ενστάσεις κι οι ανησυχίες είναι αρκετές, κι έτσι το πολύπαθο τραγουδάκι μας κυκλοφορεί μεν σε βινύλιο, αλλά στη reversed side ή b-side, όπως ονομάζεται, εκεί που οι δισκογραφικές έγραφαν τα τραγούδια που δε σκόπευαν να προωθήσουν ιδιαίτερα ή και καθόλου. 
Μόνο που το γραμμένο μέσα στο χιόνι τραγούδι αγαπιέται πολύ, ξεπερνάει κάθε προσδοκία, γίνεται σούπερ επιτυχία, μεγάλες διαφημιστικές το χρησιμοποιούν για soundtrack στα σποτάκια τους και από το 1986 που κυκλοφόρησε, έως και σήμερα πολύς κόσμος έχει σιγοψιθυρίσει τα λόγια του. Και δεν είναι άλλο από το Driving Home For Christmas του βρεταννού μουσικού Chris Rea.


Στην Ελλάδα δεν είναι σίγουρα από τα τραγούδια που ακούμε σε λούπα, όπως το Last Christmas ή το All i want for Christmas is you. Άκρως χαριτωμένα βέβαια και τα δύο, μα οι τρυφεροί στίχοι του Chris Rea και κυρίως η έμπνευση πίσω από το τραγούδι αυτό το κάνουν λίγο πιο ξεχωριστό, πιο γλυκό, σα μια κούπα ζεστή σοκολάτα ή σα δυο χέρια που τυλίγουν δυο άλλα χέρια μέσα στο κρύο. 
Σαν αγάπη συσσωρευμένη σε μια σειρά από λέξεις ντυμένες με τζαζ μουσική.
So...I 'm driving home for Christmas, Oh i can't wait to see those faces...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου