Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας #bookhangover

Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας-Ζαν Κλοντ Ιζζό
εκδόσεις:Πόλις



Το νουάρ είναι το μαύρο.Το μαύρο επέλεξε κι ο Ιζζό για να χρωματίσει αυτό του βιβλίο. Κι όμως είναι ένα μαύρο που λάμπει σαν να ΄χει περαστεί πάνω από χρυσαφί που το κάνει να στραφταλίζει.

Στο μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας ο Ιζζό φτιάχνει το ωραιότερο πορτρέτο της Μασσαλίας. Ίσως αυτό να ακούγεται οξύμωρο αν σκεφτούμε, ότι μιλάει για όλα τα σοβαρά προβλήματα αυτής της πόλης. Το οργανωμένο έγκλημα, το ρατσισμό και το ναζισμό, τη φτώχεια, τη βία. Πόσο όμορφη μπορεί να είναι μια πόλη που βράζουν τα σπλάχνα της από το κακό; Κι όμως αν αφού ολοκλήρωσα την ανάγνωση αυτού του βιβλίου με ρωτούσε κάποιος ''Ποια πόλη της Γαλλίας, θα ήθελες να επισκεφθείς;'' θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη ''Τη Μασσαλία''


Ο Ιζζό ως αυθεντικός Μαρσεγιέζος αφήνει στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος όλη του την αγάπη για την πόλη του. Χωρίς να τη ''χαϊδεύει'' ή να προσπαθεί να στρογγυλέψει τις λέξεις και τις περιγραφές για να της χαρίσει μια ψεύτικη ομορφιά. Νομίζω πως όταν αγαπάς κάποιον πραγματικά, (όταν τον αγαπάς όμως!) δεν του χρυσώνεις το χάπι, ούτε σπρώχνεις γι' αυτόν τις δυσάρεστες καταστάσεις κάτω απ' το χαλί. Έτσι κι ο Ιζζό που αγαπάει τη Μασσαλία, όχι την τουριστική Μασσαλία, αυτή που φιγουράρει ως τοπ θέρετρο δε διστάζει να μιλήσει στο βιβλίο του ωμά για όλα της τα άσχημα, που μπορεί να μας ξενίζουν κάπως διαβάζοντάς τα αλλά είναι η αλήθεια.

Ο κεντρικός ήρωας ο Φαμπιό Μοντάλ, αστυνομικός θεωρεί τον εαυτό του έναν ''αποτυχημένο μπάτσο''.Κυνηγημένος συνεχώς από το παρελθόν του, το οδυνηρό, άτεγκτο παρελθόν του και διαφορετικός από τους υπόλοιπους συναδέλφούς του, άκρως συναισθηματικός και ευαίσθητος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τους φόνους των φίλων του.
Καθώς ψάχνει ασταμάτητa πια και αποφασισμένος για όλα, ο Μοντάλ ανακαλύπτει όλη τη δυσωδία του οργανωμένου εγκλήματος, διακινδυνεύει τη ζωή του, τίποτα όμως πια δεν είναι ικανό να του βάλει εμπόδια.Ο Μοντάλ δεν είναι ο ψεύτικα ηθικός χαρακτήρας, αυτός που θα επαινέσει σε κάθε ευκαιρία τον εαυτό του για το πόσο ''ηθικά'' και ''έντιμα'' έχει αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις που έχουν περάσει απ'  τη ζωή του. Βλέπει τα λάθη του και τα πάθη του με μια τρομακτική διαύγεια κι αυτό είναι που μ' έκανε να τον εκτιμήσω ως μυθιστορηματικό ήρωα και μην αφήνω το βιβλίο απ' τα χέρια μου. Είναι τότε που θες να ανακαλύψεις αυτόν το χαρακτήρα όσο γίνεται περισσότερο.
Χωμένος πια μέσα στη βρόμα, κοιτώντας όμως πάντα τ' αστέρια στο μαρσεγιέζικο ουρανό, ο Μοντάλ περιπλανιέται στη Μασσαλία, έχοντας όχι πάντα στο μυαλό του ένα καθαρό σχέδιο, ξέροντας όμως ποιος είναι ο τελικός του στόχος. Όλα αυτά περνώντας μέσα από λεωφόρους, από γειτονιές, από σοκάκια, πίνοντας παστίς σε αυθεντικά μαρσεγιέζικα μπαράκια, ακούγοντας τζαζ, ψαρεύοντας, μαγειρεύοντας, καθώς θυμάται τις γυναίκες της ζωής του, αυτές που ''δε μπόρεσε να κρατήσει κοντά του''.



Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας είναι ένα μυθιστόρημα άκρως ερωτικό και όσο κι αν φαίνεται περίεργο άκρως αισιόδοξο. Και είναι κι ένα βιβλίο που σε κάνει να αγαπήσεις το σκηνικό, τη Μασσαλία με το λιμάνι της, τους ανθρώπους της, το όμορφο γαϊτανάκι της πολυπολιτισμικότητας, την ιστορία της, το βλέμμα της στην ανοιχτή θάλασσα, τη Μεσόγειο.

Όλοι είχαν κληθεί. Οι φίλοι μας, οι έρωτές μας. Η Λολ ακουμπούσε το χέρι της πάνω στο δικό μου. Η πόλη λες έπιανε φωτιά. Από το κάτασπρο πέρναγε στην ώχρα και μετά στο ρόδινο.
Μια πόλη, όπως τη θέλει η καρδιά μας.

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο και ο Ζαν Κλοντ Ιζζό ένας φοβερός λογοτέχνης!

      Διαγραφή
  2. Τι κάνεις διαβαστερό μου κορίτσι;;; Έχω ένα βραβειάκι να σου δώσω για όλα αυτά τα ωραία που μας γράφεις! http://andromeda-mygalaxy.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html?showComment=1443989724259#c2783956879838985161

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι ευχαριστώ πολύ!!! Τέτοια λόγια από εσένα με τιμούν ιδιαίτερα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρες Ανθή! Εδώ θα έχεις και μόνιμη παρουσία όποτε το θέλεις! https://www.facebook.com/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-1928-626879910718852/timeline/

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαιρόμουν πραγματικά να βλέπω δημοσιευμένα στη σελίδα τα άρθρα μου!

      Διαγραφή