Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Το δελτίο των οχτώ

Σε μια από αυτές τις σελίδες που εύχεσαι να μην υπήρχαν καν στο διαδίκτυο, αλλά εμφανίζονται συνεχώς μπροστά σου στο χρονολόγιο του facebook υπό τη μορφή διαφήμισης διαβάζω τίτλο με πολλά θαυμαστικά παρακαλώ-αυτά τραβάνε το μάτι-«Ο Παπανώτας καρφώνει, ότι έβλεπε το στρινγκ της Ηλιάκη».Κάνω κλικ στο σύνδεσμο γιατί πραγματικά είχα την ακατανίκητη περιέργεια να μάθω τι στο καλό μπορεί να γράφεται σ’ ένα τέτοιο άρθρο.Εντάξει δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν τέτοιου είδους τίτλοι στο διαδίκτυο αλλά τώρα πραγματικά αποφάσισα να το ψάξω λίγο το θέμα.Αφού διάβασα δέκα πλήρως άχρηστες και αδιάφορες σειρές-που είναι αδιάφορες για όλο τον κόσμο αν κρίνω και από τα σχόλια που υπάρχουν κάτω από το post-σκέφτηκα πως κάτι τέτοια θέματα πλασάρονται ως είδηση.«Είδηση», που πάει να πει, ότι ένα θέμα φτάνει να γίνει «είδηση» γιατί έχει τα λεγόμενα οχτώ αστεράκια, δηλαδή επικαιρότητα,εκκρεμότητα,εγγύτητα,εκρηκτικότητα,συγκίνηση,σπουδαιότητα,συνέπειες,σπανιότητα.


Και ας πιάσουμε τώρα το παραπάνω φοβερό γεγονός του εσωρούχου.Τι έχει από τα παραπάνω στοιχεία για να αναδειχθεί σε είδηση; Ας πούμε ότι έχει επικαιρότητα,γιατί η δήλωση έγινε αυτές τις ημέρες.Ας πούμε ότι έχει και εγγύτητα γιατί έγινε στην πρωτεύουσα, άντε και εκρηκτικότητα γιατί έχει ρουφιάνεμα (δεν είναι και λίγο να καρφώσουν δημοσίως, ότι φοράς στρινγκ,έτσι δεν είναι;).Όλα τα υπόλοιπα πώς προκύπτουν; Η συγκίνηση ή η εκκρεμότητα.Προσωπικά καμια συγκίνηση ή αγωνία δε μου προκαλεί το γεγονός πως ένας παλιός συνάδελφος μια παρουσιάστριας δήλωσε, πως παλιότερα κάθε μέρα στην εκπομπή έβλεπε το εσώρουχό της.Επιπλέον αγωνίζομαι να βρω τη σπανιότητα αλλά πραγματικά τώρα πόσο σπάνιο είναι να φοράει στρινγκ μια γυναίκα ή να σε σχολιάζει ένας συνάδελφος σου,που ίσως και να μη σε χωνεύει;Καλά όσο για τη σπουδαιότητα του γεγονότος το αφήνω πάνω σας! Είναι σαν να διάβαζα π.χ σε τίτλο ‘’Η γειτόνισσα Μαρία τρώει σουβλάκια στις δύο το βράδυ’’ Και καλά κάνει!

Τέλος πάντων δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που κάνουν κάτι τέτοια θέματα ‘’είδηση’’ αλλά είναι πραγματικά ενδιαφέρον αν το μελετήσεις από κοινωλογική άποψη.Το φοβερό είναι πως ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη είδη είχε αναπαραχθεί από ουκ ολίγα sites.Βρείτε μου σας παρακαλώ το ρεπόρτερ που πρωτοσυνέταξε την ‘’είδηση’’.Θέλω να τον ρωτήσω τι είχε στο κεφάλι του εκείνη τη στιγμή.

3 σχόλια:

  1. Νομίζω πως η κάθε είδηση στοχεύει και σε ένα target group (που λέμε και στο χωριό μου!) Το ότι εσύ διάβασες αυτή την είδηση και ίσως καμιά δεκαριά ακόμα, δεν μου λέει απολύτως τίποτα... Αν μπεις όμως στη διαδικασία να "ψάχνεσαι" καθημερινά για τέτοιου είδους θεματολογίες, αυτό λογικά, κάτι θα πρέπει να σημαίνει... Τώρα αυτοί που τις γράφουν τις "ειδήσεις" αυτές... χμμμ... Πιο παλιά, ήμουν αρκετά κάθετη... Οι χαρακτηρισμοί που τους απέδιδα είχαν πολλά *μπιπ*(!) αλλά σήμερα είμαι πολύ πιο ελαστική! Υπάρχει ανεργία, οπότε ο καθένας γράφει ένα άρθρο (ναι! ακόμα και τέτοιου περιεχομένου!) προκειμένου να μπουν λεφτά στο σπίτι στο τέλος του μήνα! Εγώ επιλέγω να μην ασχοληθώ, από 'κει και πέρα...
    ;-)
    ΥΓ1: Αν η χ Ηλιάκη φορούσε τη σωβρακοφανέλα του παππού, όχι πες μου, αυτό δεν θα ήταν πιο πιασάρικο? και
    ΥΓ2: Αυτή η γειτόνισσα η Μαρία που γράφεις, δεν έχει προβλήματα στο στομάχι με τα σουβλάκια που τρώει τα ξημερώματα??!!
    ==Νομίζω πως έγραψα... σεντονάκι!!==
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά, Λουλουδάκι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια βραδιά η Μελέτη είχε ακριβώς αυτό το θέμα στην εκπομπή της: ότι ανύπαρκτες (ή ψεύτικες) ειδήσεις, αναπαράγονται από όλα τα μέσα, έτσι χωρίς νόημα. Καλά, εκείνη μιλούσε και για το κατά πόσο διασταυρώνονται οι ειδήσεις, αρκεί να υπάρχουν! Διότι, πόσο "είδηση" να είναι το βρακί τής κάθε μαντάμ, όταν γύρω μας καίγεται το πελεκούδι και μας παίρνουν και τα σώβρακα (και τα στρινγκ), αλλά αν μη τι άλλο, είναι μια στάχτη στα μάτια όσων θέλουμε να στραβωνόμαστε οικειοθελώς. Φιλιά και χρόνια πολλά και...καλό ξημέρωμα μικρούλι μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και καλά!
    Ίσως τέτοιου είδους ειδήσεις που γράφονται ολοένα και περισσότερες είναι για αποπροσανατολισμό από τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που βασανίζουν τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή