Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Εργόδενδρο-Το δένδρο της δημιουργίας #Αυγουστιάτικες_επισκέψεις vol.2

Εργόδενδρο-λέξη σύνθετη.''Έργον'' και ''Δένδρο''.Κι όπως γράφει και η Δήμητρα,η ίδια η δημιουργός,που σήμερα θα γνωρίσουμε το Εργόδενδρο είναι το δέντρο της δημιουργικότητάς της και οι καρποί του τα ίδια της τα έργα.


Είναι έργα,που αναδίδουν Ελλάδα,φρεσκάδα και πρωτοτυπία!Όλα μελετημένα και φτιαγμένα πολλή αγάπη!Αλλά νομίζω,πως περισσότερα θα μας πει η ίδια η δημιουργός.

Λοιπόν Δήμητρα...
Τι περιλαμβάνεται στις δημιουργίες σου και ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία σου ως δημιουργού;
Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορα χόμπι. Έχω αρκετά πλεκτά, με βελονάκι (crochet) αλλά και με δύο βελόνες όπως κασκόλ, σκουφάκια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, θήκες κινητών, κρεμάστρες και διακοσμητικές καρδούλες. Μετά είναι τα σαπούνια από αγνά υλικά, τα οποία φτιάχνω μαζί με τον άνδρα μου, κολάζ, ζωγραφιστές κούπες, κεντητές μαξιλαροθήκες, σελιδοδείκτες. Αυτά προς το παρόν! Πιστεύω ότι τα χειροποίητα είδη είναι πραγματικά φτιαγμένα με αγάπη και αρκετό κόπο γι’ αυτό πρέπει να είναι καλοφτιαγμένα, από ποιοτικά υλικά και διαχρονικά
Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα χειροποίητα έργα;
Ξεκίνησα από 10 χρονών με πλέξιμο, κέντημα & ραπτική. Τα τελευταία χρόνια όμως που είναι πιο εύκολο να βρεις διάφορα υλικά, έχω αρχίσει να πειραματίζομαι και με άλλα χόμπι.


’’Εργόδενδρο’’-μια σύνθετη λέξη το όνομα των δημιουργιών σου.Τι σημαίνει για εσένα και πώς το εμπνεύστηκες;
Τη λέξη ‘Εργόδενδρο’ μου την πρότεινε μια φίλη μου-ψάχναμε μαζί για μια μοναδική & πρωτότυπη λέξη (η Ελληνική γλώσσα ευτυχώς σου δίνει αυτή τη δυνατότητα!) Η δημιουργικότητα είναι σαν το δένδρο που ξεκινάει από ένα μικρό σπόρο και αφού το ποτίσεις με ιδέες και εμπειρίες μεγαλώνει και βγάζει κλαδιά (διαφορετικά χόμπι) και πάνω στα κλαδιά αναπτύσσονται φρούτα (έργα). Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεγαλώνει και εξελίσσεται παράλληλα με σένα. Τα φρούτα του σε θρέφουν, σου δίνουν χαρά και ικανοποίηση. Ο καθένας μπορεί να φυτέψει ένα μοναδικό ‘έργόδενδρο΄ στη ζωή του.
Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής,που ακολουθείς για κάθε έργο ξεχωριστά και ποιο κομμάτι της είναι το δυσκολότερο;
Πρώτα προκύπτει η ‘σπίθα’ της έμπνευσης- κάτι που είδα και μου άρεσε ή κάτι που χρειάζομαι αλλά δεν βρίσκω όπως το θέλω. Αφήνω την φαντασία μου ελεύθερη και κάνω έρευνα στο διαδίκτυο– ψάχνω μήπως το έχει ήδη κάνει κάποιος άλλος, η ψάχνω παρόμοια έργα και σκέφτομαι τρόπους να τα βελτιώσω, ψάχνω για τεχνικές, υλικά και τρόπους εφαρμογής. Μετά αφού καταλήξω (αυτό είναι το πιο δύσκολο και αγχωτικό στάδιο), αρχίζω να πειραματίζομαι. Ευτυχώς έχω πολύ υπομονή και επιμονή – ξηλώνω, ξεβάφω, πετάω - ξενυχτάω μέχρι να έχω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Είναι κουραστικό αλλά θεραπευτικό-σε απορροφά τελείως αυτό που κάνεις, ξεχνάς όλα σου τα προβλήματα και το αίσθημα ικανοποίησης από τη δημιουργία είναι καταπληκτικό – σε ζωντανεύει, σε ενεργοποιεί, σε ωθεί να συνεχίσεις.
Παρατηρώντας τα έργα σου διαπίστωσα,ότι κάνεις μέσω αυτών πολλές αναφορές στη μυκηναϊκή εποχή.Αυτή η ιστορική περίοδος,αλλά και γενικά η αρχαία ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσένα;
Τα έργα μου με αναφορές στη Μυκηναϊκή εποχή τα ετοίμασα με αφορμή μία έκθεση που συμμετείχα. Πιστεύω όμως πως όλοι εμπνέονται από προγενέστερες εποχές. Μετά την σχετική έρευνα που έκανα, άρχισα να παρατηρώ Μυκηναϊκά στοιχεία σε έργα πολλών μεγάλων καλλιτεχνών όπως Picasso, Jean Cocteau ακόμη και στη τεχνική Zentangle! Γενικά, το παρελθόν είναι μια σημαντική πηγή έμπνευσης για μένα και προσπαθώ μέσα από τα έργα μου να δίνω ερεθίσματα (π.χ. μαγνήτες Γραμμικής Β, καπέλα cloche) σε άλλους για να ανακαλύψουν μόνοι τους όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα από το παρελθόν.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά;Επίσης το να προμηθευτείς για παράδειγμα τις πρώτες ύλες για τα χειροποίητα σαπούνια σου είναι μια εύκολη διαδικασία;
Τα αγαπημένα μου υλικά είναι τα απλά και φυσικά υλικά όπως το μαλλί, ξύλο, κεραμικά, βαμβάκι, ελαιόλαδο, αιθέρια έλαια κλπ. Αυτά τα υλικά είναι ‘ζωντανά’, πιο οικεία και κοντά στην ανθρώπινη φύση. Τα μοντέρνα συνθετικά υλικά τα θεωρώ κρύα ‘ψεύτικα’ και ‘φτηνά’, άσε που φοβάμαι λίγο για την ασφάλεια των συστατικών τους. Προσπαθώ να τα αποφεύγω όσο γίνεται. Δεν είναι εύκολο να βρεις τα υλικά που χρειάζεσαι – αυτά που δε βρίσκω στη γειτονιά μου, ψάχνω να τα βρω Αθήνα & Θεσσαλονίκη και πολλά, αν είναι μικρό το βάρος, τα παραγγέλνω μέσω διαδικτύου από άλλες χώρες. Αυτό είναι κάτι που σε περιορίζει αρκετά και πολλές φορές αναγκάζεσαι να συμβιβαστείς με αυτό που βρίσκεις και να ελπίζεις για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ποια ήταν η πρώτη σου δημιουργία;
Ένα απλό πλεκτό φόρεμα για μια πολύ μικρή κούκλα 15 εκ ύψους όταν ήμουν 10-11 χρονών.
Το μότο της Δήμητρας είναι…
Δημιουργήστε άφοβα! Κάτι, ο,τιδήποτε… είναι θεραπευτικό!!


Τις δημιουργίες της Δήμητρας μπορείτε,να τις βρείτε εδώ

Το Εργόδενδρο θα συμμετέχει επίσης στο 3ο Αντάμωμα Λαϊκής και Σύγχρονης τέχνης Στεφανίου Κορινθίας από 13/8 έως και 17/8.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ


5 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η δουλειά της Δήμητρας. Ποιότητα & καλαισθησία!!
    Καλή και δημιουργική συνέχεια να έχει.

    Κι οι δικές σου ερωτήσεις υπέροχες, Ανθή μου.
    Σας ευχαριστούμε και τις δυο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχες οι δημιουργίες και μου έκαναν κι εμένα από την πρώτη στιγμή εντύπωση!!Χαίρομαι να μιλάω με ανθρώπους δημιουργικούς!!
      Τα φιλιά μου!!

      Διαγραφή
  2. Τζιτζιμπλίκια και σαπουνάκια που σου ανοίγουν την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα σαπούνια είναι λαχταριστά!!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή