Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Η τριακοστή πρώτη σελίδα


via


Μ’ αρέσει πολύ,να διαβάζω.Τα πάντα,όχι μόνο λογοτεχνία.Διαβάζω όλα τα έντυπα,που θα πέσουν στα χέρια μου,ακόμα και τα φυλλάδια των delivery ή τα διαφημιστικά των super market.Πείτε το και ανωμαλία,δεν ξέρω…αλλά ακόμα κι αυτά τα βρίσκω ενδιαφέροντα.
Η λογοτεχνία είναι βέβαια η μεγάλη μου λατρεία,ο εθισμός μου…Στην Τρίτη λυκείου,ανάμεσα στη φιλοσοφία,τα λατινικά και την έκθεση έβρισκα κάθε μέρα λίγο χρόνο να διαβάσω έστω και λίγο από ένα μυθιστόρημα.Θυμάμαι,πως προς το τέλος-κοντά στις εξετάσεις,διάβαζα την Ακολουθία της Οξφόρδης.Δε το λες και ελαφρύ,αλλά εμένα με ξεκούραζε.Ήταν κάτι διαφορετικό,απ’ αυτά,που γέμιζαν τις υπόλοιπες ώρες της μέρας μου.
Από τότε,που ξεκίνησα,να διαβάζω μόνη μου βιβλία,έως και σήμερα έχω διαβάσει αρκετά.Γι’ αυτό που λυπάμαι,αλλά το αναγνωρίζω και ως μια φυσική συνέχεια των πραγμάτων,είναι,ότι πλέον ενθουσιάζομαι πολύ πολύ δύσκολα,από ένα βιβλίο.Πάνε οι εποχές,που με την αδερφή μου τρελαινόμασταν τόσο πολύ για το ‘’Βαγγέλη,το αρκουδάκι των Χριστουγέννων’’,που το ξέραμε απ’ έξω!!
Όταν διάβασα στα μπλογκ της Πέτρας και της Νάσιας για το παιχνίδι με τη σελίδα 31,σκέφτηκα,πως θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα,να το κάνω κι εγώ.Δε θα παραθέσω τη σελίδα 31 από το βιβλίο,που διαβάζω τώρα,γιατί ευελπιστώ να μιλήσω γι’ αυτό σε μια επόμενη ανάρτηση.Έτσι πήρα εντελώς τυχαία ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μας,το οποίο δεν έχω διαβάσει και δεν ξέρω καθόλου την υπόθεσή του.Θα είναι μια ωραία ιδέα να δούμε απομονωμένη μια σελίδα του.Ο καθένας σας μπορεί να γράψει με σχόλιο του,ποια πιστεύει,ότι είναι η υπόθεση και η πλοκή του βιβλίου,τι συμβαίνει με τα πρόσωπα και ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ τους κι όταν εγώ διαβάσω το βιβλίο…(μάλλον προς το καλοκαίρι,να το περιμένετε αυτό)να κάνω μια ανάρτηση γι’ αυτό και να δούμε κατά πόσο σκοράραμε!

Η σελίδα 31 από την Εποχή των Καφέδων του Γιάννη Ξανθούλη

Πόση ώρα πέρασε έτσι;Μου φάνηκε,πως άκουσα τη Σοφία να κλαίει πίσω απ’ τις κουρτίνες,αλλά το παράθυρο έπεφτε απ’ τη μεριά της θάλασσας,λίγο μακρύτερα απ’ τη βεράντα και δεν είμαι σίγουρος.Τα κορίτσια είχαν ξετρυπώσει ένα σκουλήκι τεράστιο και το περιεργάζονταν ρίχνοντάς του αλάτι.Το σκουλήκι συστρεφόταν ανίσχυρο,τυφλό.ξετρελαμένο απ’ τον πόνο,έρμαιο της περιέργειάς τους,με βέβαιη κατάληξη το ανεξίθρησκο νεκροταφείο τους.
Το σκυλί κοιμόταν έχοντας διαλέξει τον πιο γέρικο ευκάλυπτο με την πιο παχιά σκιά.Τα τζιτζίκια ροκάνιζαν τη ατμόσφαιρα.Νανουριστική πριονοκορδέλα των καλοκαιριών μας αυτά τα τζιτζίκια.Η ζέστη εκεί.Αμετακίνητη απ’ το μεσημέρι,κι ας ήταν έξι περασμένες.
Χάιδεψα το μουσκεμένο μου μέτωπο.Θυμάμαι την κίνηση,τον ιδρώτα με άρωμα καρπούζι στην παλάμη και το χαρούμενο γέλιο μιας γυναίκας που ήρθε απ’ τη θάλασσα.Πόσος καιρός είχε περάσει που τα δυο κουμπιά κρύβονταν απ’ το πόδι μου;Ορθώθηκε μπροστά μου μια γκρίζα μαθηματική άσκηση με ζητούμενο το χρόνο.Τι σχέση είχα εγώ με την αριθμητική;Ένα θρόισμα τετραδίων που πετούσαν σαν κάργες σκέπασε τον ορίζοντα.Πρέπει να ‘ναι πολύ παλιός εφιάλτης,σκέφτηκα σφίγγοντας το φλιτζάνι.Αλλά το γέλιο ξανάρθε από τη θάλασσα.Γυναίκας με άντρα αυτή τη φορά.
Μισοσηκωθήκαμε στις καρέκλες μας.Τρεμόπαιξαν τα γκρίζα φρύδια του Οδυσσέα σαν δυο περισπωμένες οδύνης,η Όλγα χάραξε με τα νύχια το λαιμό της,η Σοφία βγήκε στη βεράντα μ’ ένα κουτί χυμό πορτοκάλι και στεφανωμένα μάτια,ο γιατρός έσφιξε τους ξασπρισμένους βραχίονες της πολυθρόνας του,το σκυλί άφησε ένα γρύλισμα απορίας,ο Πέτρος προσπάθησε ν’ αφουγκραστεί το κατρακυλιστό γέλιο της παραλίας,σαν να ‘ταν η πρώτη φορά που κάποιος γελούσε μπροστά στη θάλασσα.
Δεν ανταλλάξαμε ούτε λόγια ούτε βλέμματα.



Την εξαιρετική ιδέα της τριακοστής πρώτης σελίδας θα τη βρείτε στο blog ki(a)notipies.

16 σχόλια:

  1. Τι ωραιο αποσπασμα, μυρισε καλοκαιρακι. Αν και συνηθως με κουραζουν οι περιγραφες, με τη συγκεκριμενη σχεδον ακουσα τα τζιτζικια. Πολυ καλη εικονοποιια! Υποθετω οτι το βιβλιο θα ασχολειται με τις σχεσεις και την αλληλεπιδραση ολων αυτων των χαρακτηρων. Περιμενω να μας πεις!

    (Σε εκανα unfollow και ματαξαναfollow γιατι ειχαν σταματησει να μου ερχονται ενημερωσεις για καινουριες αναρτησεις απ'οταν αλλαξες διευθυνση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη μου κι εμένα μου άρεσε το απόσπασμα...ήμουν τυχερή,που έπεσα σε κάτι τέτοιο,γιατί πραγματικά άρπαξα το πρώτο βιβλίο,που βρήκα μπροστά μου.
      Το καλοκαίρι ελπίζω,πως θα βρω χρόνο,να το διαβάσω για να δούμε και τι ακριβώς συμβαίνει με την πλοκή....
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμμετοχή, χαίρομαι που σε βρίσκω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βιβλίο αυτό δεν το έχω διαβάσει, ωστόσο η 31η σελίδα του μου κέντρισε το ενδιαφέρον και θα το αναζητήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη-Χρόνια Πολλά και να χαίρεσαι το όνομά σου!Είναι πολύ ενδιαφέρον τελικά να διαβάσουμε απομονωμένη μια σελίδα ενός βιβλίου.Πράγματι το συγκεκριμένο απόσπασμα σε τραβάει να διαβάσεις ολόκληρο το βιβλίο!

      Διαγραφή
  4. Διαβάζοντας εδώ, ένοιωσα πολύχρωμα, ζωντανά και δημιουργικά αισθήματα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!Είναι τόσο καλοκαιρινό το απόσπασμα,που μας κάνει να ανυπομονούμε για το καλοκαίρι!!Δημιουργεί πολύ όμορφα συναισθήματα!!

      Διαγραφή
  5. επειδή το έχω δε θα πω την υπόθεση...πολύ ωραία η ιδέα σου να το εξελίξεις έτσι!
    καλή ανάγνωση!
    καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσια....τουλάχιστον αξίζει,να το διαβάσω;γιατί όταν βαριέμαι μ' ένα βιβλίο,το παρατάω συνήθως!Για να δούμε,τι θα μας τύχει!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα, γεμάτο εικόνες...
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου είναι πράγματι πολύ όμορφο και είναι γεμάτο καλοκαίρι!!
      Ελπίζω να είναι έτσι ολόκληρο το βιβλίο!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  7. Και γω διαβαζω τα πάντα η άτιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη καλό συνήθειο είναι αυτό!!Διαβάζουμε και κουλά,αλλά πέφτουμε πάνω και σε χρήσιμα πράγματα!!

      Διαγραφή
  8. Τι σύμπτωση! Κι εγώ διαβάζω Ξανθούλη από χθες, "το τανγκό των Χριστουγέννων". Γλυκό φιλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφο το ''Τανγκό των Χριστουγέννων'' και γενικά ωραία η γραφή του Ξανθούλη.
      Φιλιά πολλά και ευχαριστούμε για τη διάδοση αυτής τη ωραίας ιδέας!

      Διαγραφή