Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Δεν είμαστε προς πώληση!

ΔΕΝ ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ
via


Για τη γιορτή της μητέρας ήθελα,να γράψω.Για τις μητέρες,αν και δεν είμαι μητέρα κι έτσι δε θα μπορούσα,να περιγράψω ούτε τα συναισθήματα μιας εγκυμοσύνης,ενός τοκετού και την εμπειρία της ανατροφής ενός παιδιού.Κι ίσως να έγραφα μια ‘’γλυκούλα’’ ανάρτηση,για το πόσο μας αγαπάνε οι μαμάδες μας,παρόλο που μαλώνουμε(κυρίως γιατί δε φάγαμε όλο μας το φαγητό.) και πόσα τους οφείλουμε για τις θυσίες,που έχουν κάνει για εμάς-αν και καμιά μητέρα δε θα έλεγε στο παιδί της,πως της χρωστάει κάτι.Αλήθειες βέβαια,αλλά σήμερα θα γράψω για άλλες μητέρες.Τις μητέρες των 300 περίπου κοριτσιών,που απήχθησαν ήδη στα μέσα Απριλίου στη Νιγηρία,ενώ βρίσκονταν στο σχολείο τους.
Δεν ξέρω,αν κάποιος από εμάς,μπορεί να νιώσει τον πόνο τους και την απόγνωσή τους.Ίσως και ο δικός τους νους,να μη μπορεί να χωρέσει το γεγονός,ότι οι κόρες τους βρίσκονται στα χέρια ισλαμιστών,που απειλούν να ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ τα κορίτσια στο όνομα του Αλλάχ,όπως λένε.Δε νομίζω καν να τις ενδιαφέρουν οι δηλώσεις του Ομπάμα για την αποτυχία καταστολής των ‘’πιο σκοτεινών ενστίκτων του ανθρώπου’’.Δεν νομίζω καν να τους νοιάζει τώρα από πού ξεκινάνε όλα τα δεινά τούτου του πλανήτη.Τα παιδιά τους,τα κορίτσια τους είναι μακρυά και ετοιμάζονται να γίνουν εμπόρευμα.Δε θα καθίσουν,να σκεφτούν,όπως πολλοί από εμάς τις κοινωνιολογικές διαστάσεις ενός τέτοιου προβληματος,τις ρίζες του και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί.Ο πόνος και η αγωνία άλλωστε δε σ’ αφήνουν,να σκεφτείς.Μόνο φωνάζουν ‘’Bring back our girls’’,μήπως και φτάσουν οι φωνές τους στο Θεό και εισακουστούν.
Δε μπορούμε να ξέρουμε το τέλος αυτής της ιστορίας.Μόνο να ευχηθούμε,να πάνε όλα καλά μπορούμε.Μήπως και οι δικές μας οι ευχές μαζί γίνουν αστεράκια,να φωτίζουν έστω και λίγο τα σκοτεινά τούτα μερόνυχτα αυτών των κοριτσιών,που είθε να γίνουν λαμπρές ημέρες γι’ αυτές και τις οικογένειές τους.


18 σχόλια:

  1. Η πιο απεχθής είδηση είναι αυτή....... Την διαβάζω μέρες τώρα και μόνο ως μάνα ανατριχιάζω...... Πολλά φιλιά γλυκό κι ευαισθητοποιημένο μου πλάσμα!

    Επειδή δεν βρίσκω το μεηλ σου, αν θες επικοινώνησε εσύ μαζί μου, θέλω να σου πω κάτι:
    pio.pistos.filos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τρελαίνομαι και μόνο που σκέφτομαι τι περνάνε αυτά τα κορίτσια και οι οικογένειές τους!Μακάρι να έχει ένα καλό τέλος...

      Διαγραφή
  2. Πολύ ευαισθητοποιημένη ανάρτηση. Μπράβο σου!!!! Ούτε να φανταστώ μπορώ αυτόν τον πόνο αλλά και τον τρόμο των κοριτσιών!!!!!!!!!!!!!!!!! Ας ευχηθούμε μέρα που είναι να χαμογελάσουν και αυτές οι μητέρες με μια καλή είδηση..........
    Όνειρα γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου ήταν μια είδηση,που με συγκλόνισε,όπως και όλο τον κόσμο!
      Είναι απίστευτος ο πόνος γι' αυτές τις μάνες...μόνο κουράγιο να έχουν...

      Διαγραφή
  3. Κι όμως, τίμησες την ημέρα της Μητέρας... και με το παραπάνω, πίστεψέ με.
    Φιλιά πολλά, Ανθή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ελάχιστο,ελαχιστότατο,που μπορούσα να κάνω...
      Μακάρι να πάνε όλα καλά!!
      Φιλιά πολλά κορίτσι μου!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ευαισθητοποιημένη η ανάρτησή σου!!!!
    Πολλά φιλιά
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!Είναι συγκλονιστικό αυτό,που συμβαίνει και ας ελπίζουμε,να πάνε όλα καλά!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα! Μεγαλη αμαρτια αυτο που συμβαινει. Ευχομαι να πανε ολα καλα και τα κοριτσακια να βρεθουν παλι στην αγκαλια των γονιων τους! Πολλα φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ευχόμαστε όλοι!Το τι τραβάνε αυτά τα κορίτσια είναι νομίζω αδιανόητο!
      Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  6. Είναι αδιανόητο...δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου...!!! Και όχι μόνο γι' αυτήν την περίπτωση αλλά και για κείνες που δε βγήκαν ποτέ στην επιφάνεια... Στ' αλήθεια πού έχουμε φτάσει...;;
    Μακάρι να πάνε όλα κατ' ευχήν...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σόφη,σίγουρα υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε και δε θα τα μάθουμε ποτέ.Δυστυχώς πολλά εγκλήματα,που γίνονται σ' αυτές τις χώρες αποκρύπτονται.
      Μακάρι να πάνε όλα καλά!!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  7. Διαβαζα χτες στην NY Times οτι οι μορφωμενες γυναικες θεωρουνται πολυ επικινδυνες, γι'αυτο και χτυπησαν στην πηγη οι απαγωγεις. Ας ελπισουμε οτι θα εχει καλο τελος αυτη η ιστορια.

    (Αν βρεις το βιβλιο Americanah, στο προτεινω. Το διαβασα προσφατα και εμεινα με το στομα ανοιχτο στο ποσο παρομοια ειναι η νοοτροπια των Νιγηριανων με την ελληνικη. Ασχετο αυτο, αλλα το συστηνω σε ολους το βιβλιο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη μου,η μόρφωση όχι μόνο σ' αυτές τις χώρες,αλλά και στον ''πολιτισμένο'' δυτικό κόσμο είναι για πολλούς μεγάλη απειλή.Ειδικά σ' αυτές τις χώρες μια γυναίκα,που έχει δει κάτι παραπάνω,έχει πέντε γνώσεις περισσότερες απ' τις άλλες,χαλάει τα σχέδια και τις ''παραδόσεις'' της κοινωνίας.
      Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει και δεν το ήξερα.Από την περίληψή του,που βρήκα,νομίζω,πως είναι πολύ καλή πρόταση!!Ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  8. ΥΠΕΡΟΧΟ και ξεχωριστό το αφιέρωμά σου στη γιορτή της μητέρας !!!!!!!!!!
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου.Είναι απλά συγκλονιστικό αυτό,που συμβαίνει.Μακάρι να εξελιχθούν όλα καλά.

      Διαγραφή
  9. Αυτή είναι η ελάχιστη περίπτωση που βγήκε κάτι παρά έξω. Παντού οι γυναίκες υποφέρουν, ακόμα και στις πολιτισμένες χώρες οι γυναίκες υποφέρουν. Λίγα πράγματα βγαίνουν προς έξω και το θέμα είναι πως αν δεν μάθουν οι άνδρες να βλέπουν τις γυναίκες σαν συνανθρώπους τους και όχι σαν αντικείμενά τους δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά. Καλά καλά εμείς οι και καλά μορφωμένες δεν ξέρουμε ούτε να σεβόμαστε τους εαυτούς μας αλλά ούτε και να προσέχουμε τα παιδιά μας. Μεγαλώνουμε πασάδες και φαλλοκράτες, εκπορνευόμαστε μόνες μας και αφήνουμε και τα νέα κορίτσια να γίνονται κι αυτά θύματα του σεξισμού. Όλα στρέφονται γύρω από την ευχαρίστησε του άντρα κι όσοι άνδρες γεννιούνται ευαίσθητοι τους κρεμάνε κουδούνες και καταλήγουν είτε μόνοι είτε ομοφυλόφιλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου συμφωνώ,πως οι γυναίκες είναι σ' όλο τον πλανήτη,σ' όλες τις κοινωνίες και σ' όλους τους πολιτισμούς τα εύκολα θύματα.Ακόμα και στις λεγόμενες ''πολιτισμένες'' κοινωνίες οι γυναίκες υφίστανται κάθε λογής βία.Απλώς πιστεύω,πως στις κοινωνίες μας για παράδειγμα υπάρχει τυπικά τουλάχιστον μεγαλύτερη ασφάλεια για τις γυναίκες κι αυτό έχει να κάνει και με το ότι εδώ υπάρχει νομικό σύστημα,κανόνες και δικαστήρια,ενώ στις μουσουλμανικές λόγου χάρη κοινωνίες υπάρχει ιεροδικαστής,ο μουφτής και ο άντρας μπορεί να χωρίσει τη γυναίκα του λέγοντας της απλά τρεις φορές ''φύγε''!Γι' αυτό και πιστεύω,πως οι γυναίκες αυτές είναι πιο ευάλωτες.Όσο για το θέμα της ανατροφής των αγοριών συμφωνώ.Το '' οι άντρες δεν κλαίνε'' είναι πια διαταγή σε ορισμένες οικογένειες.

      Διαγραφή