Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

''Τα όνειρά σου μετράνε!''

Διάβασα την εβδομάδα,που μας πέρασε πολλά άρθρα και ρεπορτάζ για την 86η τελετή απονομής των Όσκαρ.Για αυτούς που κέρδισαν,για τους ‘’χαμένους’’,για το πώς ντύθηκαν οι ηθοποιοί και λοιποί ‘’celebrities’’ του Hollywood και για την περίφημη πια selfie,που έκανε το γύρο του διαδυκτίου.Τα τελευταία βέβαια δε μπορώ,να πω,πως με συγκινούν ιδιαίτερα.Μ’ αρέσει όμως πολύ να παρακολουθώ τα λογύδρια των βραβευμένων,όταν παραλαμβάνουν το χρυσό αγαλματίδιο.Ναι,ακούμε βέβαια τα ίδια πάνω-κάτω απ’ όλους-συνήθως ευχαριστίες-κι ίσως να φαίνονται κλισέ από κάποιο σημείο και μετά,αλλά πάντα σκέφτομαι,πως όταν κρατάς στα χέρια σου ένα τόσο σημαντικό βραβείο,είναι δυνατόν,να μην ευχαριστήσεις δημόσια τους ανθρώπους,που σου στάθηκαν;Βλέποντας λοιπόν τα βίντεο με το λόγο του καθενός βραβευμένου,αυτός που με συγκίνησε και με άγγιξε απίστευτα ήταν της Lupita Nyongo,που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην ταινία Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος.
Ο λόγος της-γεμάτος συναίσθημα-ξεκίνησε σα μια ήσυχη βροχούλα,και σιγά σιγά κλιμακωνόταν,ώσπου έφτασε σ’ ένα όμορφο,δυνατό τέλος με τη φράση: ‘’No matter where youre from,your dreams are valid’’-‘’Δεν έχει σημασία από πού κατάγεσαι,τα όνειρά σου μετράνε’’.Ήταν μια φράση μόνο,μια μικρή φρασούλα,με έκανε όμως να βουρκώσω.
Η Lupita Nyong'o  με το χρυσό αγαλματίδιο στα χέρια της
Ψάχνοντας κι άλλα πράγματα για τη Lupita Nyongo διάβασα και αποσπάσματα από συνεντεύξεις της.Υπήρχε μια δήλωσή της σχετικά με την εξωτερική της εμφάνιση και πιο συγκεκριμένα για το χρώμα του δέρματός της: ‘’Δεν ένιωθα όμορφη.Προσευχόμουν,να είχα πιο ανοιχτό δέρμα’’.Καθόλου είναι η αλήθεια,πως δε με παραξένεψε η δήλωσή της.Σίγουρα αυτό το τόσο χαριτωμένο πλάσμα είχε ανασφάλειες κι αυτό γιατί η κοινωνία μας η ‘’πολιτισμένη’’ φροντίζει,να δημιουργεί η ίδια φόβους και ανησυχίες σε ανθρώπους,που φέρουν κάτι διαφορετικό πάνω τους είτε αυτό είναι η καταγωγή,τα κιλά του σώματος,το χρώμα του δέρματος,η οικονομική κατάσταση ή μια σεξουαλική προτίμηση.Παρακάτω στη συνέντευξή της η Lupita αναφέρθηκε στο γράμμα μια θαυμάστριάς της,η οποία είχε πέσει θέμα προκαταλήψεων και το πόσο έμπνευση και δύναμη είχε αντλήσει από την ηθοποιό.
Διάβαζοντας αυτό βέβαια αμέσως αναρωτήθηκα ‘’εμείς,ποιους ανθρώπους έχουμε για πρότυπα;’’Θυμήθηκα μια παλιά μου συμμαθήτρια,που συχνά μου έλεγε ‘’Καλά…η Χ τραγουδίστρια φοβερή!’’ ‘’Τι έκανε;’’τη ρωτούσα ‘’Έχει φοβερό σώμα και ντύνεται τέλεια!’’ η απάντησή της.
Πραγματικά δίνω ένα μπράβο στους ανθρώπους,που διατηρούνται καλογυμνασμένοι και φροντίζουν την εμφάνισή τους,γιατί ναι κι αυτό θέλει χρόνο και σίγουρα είναι καλό να περιποιούμαστε τον εαυτό μας,αλλά γιατί να θαυμάζω έναν άνθρωπο αποκλειστικά γι’ αυτό;Ανοίγεις μια εφημερίδα,ένα site ‘’Δείτε,τι φόρεσε στη χθεσινή πρεμιέρα το διάσημο μοντέλο’’ή ‘’Πώς να γίνεις fashion icon και να αντιγράψεις το στυλ της Ψ,διάσημης τραγουδίστριας’’.Γιατί όλη αυτή η βαβούρα;Γιατί έχουμε καταντήσει,να θαυμάζουμε τα ‘’fashion icons’’ και να μετράμε τους κοιλιακούς του κάθε νεοφερμένου τραγουδιστή,που κάνει επιτυχία της μιας βραδιάς;
Δεν είναι κακό να έχουμε πρότυπα,φυσικά και όχι!Αυτό ισχύει ειδικά για τους νέους ανθρώπους.Απαραίτητο όμως τα πρότυπα αυτά,να έχουν κάτι,να μας πουν.Κάτι παραπάνω από αυτό,που μπορούμε και μόνοι μας ν’ ανακαλύψουμε.Γιατί το να συνδυάσω σωστά το μπλουζάκι μου με τη φούστα μου κάποια στιγμή μετά από ένα και δυο και τρία λάθη,θα το καταφέρω και θα το κάνω σωστά και πετυχημένα,τη φωτιά όμως,που καμια φορά χρειάζομαι,γι να προχωρήσω λίγο παρακάτω στη ζωή μου μπορεί να μου την πυροδοτήσει κάποιος άλλος!Και να θυμόμαστε πάντα βέβαια,πως τα πρότυπά μας μπορεί να τα βρούμε και πολύ κοντά μας,δίπλα μας.Μπορεί να είναι οι γονείς μας,ένας φίλος,ένας συμφοιτητής,οποιοσδήποτε…
Υ.Γ:Διαβάζοντας τις συνεντεύξεις της Lupita Nyongo μου ήρθε στο μυαλό η χιλιοειπωμένη φράση ‘’Η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας’’ Το έχουμε ακούσει χίλιες φορές,αλλά ναι!Είναι η απόλυτη αλήθεια.


12 σχόλια:

  1. Ανθή με εντυπωσίασε το όμορφο κείμενό σου το οποίο τόσο μαγικά εμπνεύστηκες απο τον λόγο της Lupita. Ενεκα της μεγαλης μου αγάπης για τον κινηματογράφο και εγω καθε χρόνο τετοια εποχη, παρακολουθω τα οσκαρ με τρομερο ζήλο. Θελω να δω τους νικητες, τις αντιδράσεις τους, τι φόρεσαν, τι ειπαν, τα παρασκήνια, κλπ.
    Με εντυπωσίασε λοιπον ο λόγος της Lupita και του Jared Leto.
    Όσον αφορά στα λόγια σου, θα συμφωνησω απολυτα. Είναι καλο να εχουμε προτυπα και να παιρνουμε τα καλα τους στοιχεια. Οι λαμπεροι ανθρωποι συνηθως ειναι και λαμπεροι εκ των έσω. Το θέμα είναι εμείς να διακρίνουμε τη σωστή λάμψη:)
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα ο λόγος της πραγματικά μου άρεσε τόσο πολύ!Λίγα λόγια και καλά!
      Πολύ σωστά το έθεσες:οι λαμπεροί άνθρωποι πρέπει,να είναι λαμπεροί και εκ των έσω.
      Δυστυχώς όμως νομίζω,ότι το έχουμε χάσει το μέτρο και πολύ απ' αυτούς,που προβάλλονται από τα media δεν είναι χρυσοί,αλλά απλά επιχρυσωμένοι.

      Διαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις!
    Ας μην ξεχνάμε πως η εξωτερική ομορφιά είναι κάτι που περνά και φεύγει. Η εσωτερική είναι που μένει και μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους.
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου έχεις απόλυτο δίκιο.Ακούω συχνά ανθρώπους,να λένε,πως πιστεύουν μόνο στην εσωτερική ομορφιά,αλλά δε νομίζω,πως το εννοούν κιόλας!
      Το πιο δύσκολο είναι να ομορφαίνουμε την προσωπικότητά μας!Μπορούμε,να το καταφέρουμε;

      Διαγραφή
  3. Εχεις πολύ δίκιο!!! Δυστυχως μας πουλάνε πρότυπα ανθρώπων που δεν είναι καθόλου πρότυπα.. Ισα ισα είναι πρότυπα προς αποφυγήν!

    Πολύ χαρηκα που βρεθήκαμε! Πολύ ωραίο το μπλοκ σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χριστίνα!
      Φυσικά και είναι προς αποφυγή...μακριά από μας!
      Θα χαρώ,να βρισκόμαστε σε επικοινωνία!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Καλώς σε βρίσκω κι εγώ Ανθή! :) Πολύ όμορφα τα έγραψες, θα συμφωνήσω πως η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας και καλό είναι τα πρότυπα που επιλέγουμενα να έχουν κάτι να μας πουν τουλάχιστον, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να λεχουμε καν! Μου αρέσει πολύ η Lupita και φαίνεται πως κρύβει μεγάλη δύναμη ψυχής μέσα της! Καλή εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη καλώς ήρθες!Κι εγώ βρίσκω τη Lupita εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και μακάρι τα λόγια της περί ομορφιάς,να ευαισθητοποιήσουν έστω και λίγους ανθρώπους!
      Αν δεν είμαστε όμορφοι άνθρωποι πάνω απ' όλα τότε όλα τα άλλα τι να τα κάνουμε;;
      Φιλιά πολλά και εύχομαι καλή εβδομάδα και σ' εσένα!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχη και γεμάτη μηνύματα αυτή η ανάρτηση! Τι να γράψω? Υποκλίνομαι!
    Καλησπέρα! Καλώς βρεθήκαμε! Τις διάβασα όλες τις αναρτήσεις σου!
    Πωπω! Πόσα μου θύμισες... Την κινητή βιβλιοθήκη, τα σχόλια στα βιβλία (ακόμα και στο περιθώριο της σελίδας)... Ειλικρινά, ένιωσα πολύ οικεία στο blog σου!
    (Ο blogger δεν είναι και πολύ συνεργάσιμος για να γραφτώ στους αναγνώστες σου τώρα, αλλά θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!)
    Φιλιά πολλά!
    Καλό βράδυ!
    Γιάννα (& Γιάννης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου είδα λίγο ετεροχρονισμένα τα όμορφα σχόλια,που μου άφησες.Πρώτα αυτό στην ανάρτηση ''Περί ελευθερίας'' και μετά εδώ.
      Με τιμάνε πολύ τα λόγια σου και το ότι ένιωσες οικεία διαβάζοντας τα κείμενά μου είναι απίστευτη χαρά για εμένα!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ!!
      Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Χαίρομαι που στάθηκες επί της ουσίας στην συνέντευξη της Lupita, φίλη μου!
    Δυστυχώς για πολλά χρόνια είχαμε άλλα κι άσχετα πρότυπα, νομίζω όμως πως τώρα κάτι πάει ν' αλλάξει! Μακάρι να βρούμε τον πλούτο της πνευματικής καλλιέργειας και της εσωτερικής μας ομορφιάς! Να είσαι καλά και να έχεις ένα θαυμάσιο Σ/Κο! Τα φιλιά μου!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου ο λόγος της στα oscars και η συνέντευξη ήταν πηγή έμπνευσης για εμένα!
      όταν ακούς τόσο ουσιαστικά λόγια θες να πεις έστω και κάτι γι' αυτά.
      Εύχομαι,όντως να υπάρξει μια αλλαγή.Όντως βρισκόμαστε σε σημείο καμπής.Εύχομαι να βγει κάτι καλό εν τέλει!
      Καλή εβδομάδα και φιλιά πολλά!

      Διαγραφή