Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πυρ,Γυνή και Θάλασσα

‘’Κυμοθόη έπρεπε να τη λένε και όχι Πηνελόπη.’’Έτσι ξεκινά ένα από τα διηγήματα στο βιβλίο του Μιχάλη Γκανά ‘’Γυναικών,μικρές και πολύ μικρές ιστορίες’’.
Είναι ένα μικρό βιβλιαράκι.Μόλις ενενηνταεπτά σελίδες και καταφέρνει και χωράει μέσα του τις ιστορίες πολλών γυναικών.Μερικές απ’ αυτές τις ιστορίες σχημάτισαν ένα μειδίαμα στα χείλια μου,μερικές μ’ έκαναν να προβληματιστώ και μερικές να κλάψω.
Είναι τόσο όμορφο στις μέρες μας,που η γυναίκα ζει κυρίως στα γυαλιστερά εξώφυλλα των περιοδικών,στα περιοδικά μαγειρικής και στις σεξιστικές διαφημίσεις αυτοκινήτων και λοιπών αντρικών προϊόντων να υπάρχουν αυτά τέτοιου είδους κείμενα.Ο Γκανάς δεν παρουσιάζει τη σούπερ γυναίκα.Τη γυναίκα,που είναι και φοβερή μαγείρισσα και γυναικάρα και παθιασμένη ερωμένη και εξαιρετική σύζυγος και ακούραστη μητέρα.Όλες οι ηρωίδες του έχουν ένα αγκαθάκι,είναι ευάλωτες και αυτό είναι,που τις κάνει γοητευτικές.Όσο κι αν πονάνε όμως έχουν το κεφάλι ψηλά.Και συνεχίζουν να ερωτεύονται,πρώτα απ’ όλα την ίδια τη ζωή.
Αξίζει λοιπόν να διαβάσετε αυτό το βιβλίο.Όταν το πήρα στα χέρια μου πριν δυο χρόνια φοβόμουν,ότι δε θα το διαβάσω ολόκληρο.Ποτέ δεν κατάφερα να διαβάσω ολόκληρο ένα βιβλίο με διηγήματα.Μ΄αυτό όμως ήταν αλλιώς.Το διάβασα μέσα σε λίγες ώρες και ένιωσα σα να έφυγε ένα βάρος από μέσα μου.Διαβάστε το όχι μόνο οι γυναίκες,αλλά και οι άντρες.Μπορεί να ξαναβρείτε μέσα στις σελίδες το κορίτσι,που κάποτε αγαπήσατε.

‘’Κυμοθόη θα έπρεπε να τη λένε και όχι Πηνελόπη.Κυμοθόη,μία των Νηρηΐδων,προσωποποίησις των κυμάτων,κατά τα λεξικά ή Κυμοθαλή,η έχουσα άφθονα κύματα ή Κυμώ(ους) η πλήρης κυμάτων ή Κυμοπόλεια,η επί των κυμάτων περιπατούσα’’


5 σχόλια:

  1. Amazing inspiration...and post..i took a look at your blog&really like it..Would you like to follow each other;?let me know..
    http://styleinthessbiky.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hi Biky!!Thank you!
      i checked out your blog and it's beautiful! I have already followed you!!
      Have a nice time!!!

      Διαγραφή
  2. Βάσω μου!!σ' ευχαριστώ πολύ!!προσεχώς έρχεται περιποιημένο post για το βραβειάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμένα μου αρεσουν τωρα τα διηγήματα ,λόγω έλλειψη χρόνου να διαβάζω όπως παλιά!Διαβαζω μια ιστορια ,''χορταίνω'' και όταν θα βρω χρονο συνεχίζω....ενδιαφέρον μου φανηκε ο βιβλίο που προτείνεις,βεβαια εδω στην επαρχία μόνο με παραγγελία θα το βρω...
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσια μου,πραγματικά αξίζει να το διαβάσεις.είναι μικρές οι ιστορίες και όλες έχουν να σου πουν κάτι πολύ ενδιαφέρον!Πιστεύω,πως αν πας σ' ένα ενημερωμένο βιβλιοπωλείο θα το βρεις!

      Διαγραφή