Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Το πιο μεγάλο λάθος μου

Είναι φοβερό το πώς μπορεί,να σε εμπνεύσει ένα σύνθημα,που βλέπεις γραμμένο σ΄ένα τοίχο.Πολλές φορές μέσα σε μόνο λίγες λέξεις καταφέρνουν και κρύβουν μια ολόκληρη φιλοσοφία,μια κοσμοθεωρία.
Σήμερα πηγαίνοντας για φαγητό το μεσημέρι στη φοιτητική λέσχη δίπλα στη διανομή των δίσκων ήταν γραμμένο με κόκκινα γράμματα: ‘’Το πιο μεγάλο μου λάθος,το έκανα σωστά’’.Ήθελα να κάτσω και να το κοιτάξω πολύ ώρα,αν και δεν υπήρχε κάτι άλλο να διαβάσω πέρα απ’ αυτό.Ό,τι ήταν γραμμένο,ήταν αυτές οι λίγες λέξεις.
Προχώρησα γρήγορα,να πάρω το δίσκο μου,αλλά υποσχέθηκα στον εαυτό μου,ότι αργότερα θα καθόμουν να το σκεφτώ…
Και σκέφτηκα…πόσες φορές αποδίδουμε άσχημες στιγμές τις ζωής μας σε δικά μας λάθη κατηγορώντας αλύπητα τον εαυτό μας;πόσες φορές ακόμα κρίνουμε κάποιες ενέργειές μας ως λανθασμένες,χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε έστω κάτι θετικό και τα βάφουμε όλα μαύρα;
Παραπονιόμαστε κάποιες φορές για μια ‘’ατυχή’’ φιλία.Θεωρούμε λάθος μας,που τότε επιλέξαμε το συγκεκριμένο άτομο,για να μοιραστούμε τα μυστικά μας,τα προβλήματά μας,τις σκέψεις μας.Και θεωρούμε ακόμα ασυγχώρητο τον εαυτό μας,που δεν είχε την ‘’προνοητικότητα’’ και την ‘’ευφυΐα’’ να μπορέσει,να ανακαλύψει τα κρυφά ελαττώματα του τότε φίλου,που όταν φανερώθηκαν τελικά μας φαίνονταν μικρά και ανώδυνα,αλλά αποδείχτηκαν φαρμακερά.
Και στο θέμα σχέσεις.Ε,ναι!εκεί κι αν κατηγορούμε τον εαυτό μας.Συνήθως για όλα.Λάθος μας που αφήσαμε να περάσει τόσος καιρός με το συγκεκριμένο σύντροφο.Λάθος μας που δεν μπορέσαμε όλο αυτόν τον καιρό να διακρίνουμε,ότι δεν είναι όλα πάνω του ρόδινα.Λάθος που του συμπαρασταθήκαμε στα δύσκολα γιατί τελικά ‘’μόνο αχαριστία έδειξε και τίποτα άλλο’’
Δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις.Κατηγορούμε τον εαυτό μας πολύ συχνά.Αλλά είναι δυνατόν να αποφύγουμε τα λάθη;Είναι εφικτό σ’ αυτή τη ζωή να είμαστε η επιτομή της τελειότητας;


Αυτό που πιστεύω είναι πως ναι,πρέπει να κάνουμε λάθη!Επιβάλλεται.Τα λάθη είναι γνώση κι αφού είναι αδύνατο,να τα αποφύγουμε τουλάχιστον ας τα κάνουμε σωστά!Γιατί να γκρινιάζω συνεχώς για την ‘’ατυχή’’ φιλία,που έκανα;Αφού τότε ήθελα να κάνω παρέα με το συγκεκριμένο άτομο,ήθελα να του συμπαρασταθώ σε μια δύσκολη στιγμή του,ήθελα να του κρατήσω συντροφιά ένα βράδυ,τότε που πίστευα ΕΓΩ,πως αυτός ο άνθρωπος με έχει ανάγκη.Ό,τι κάναμε σε κάποια φάση τη ζωής μας και το κάναμε επειδή το θέλαμε πραγματικά και θεωρούσαμε,πως αυτό είναι το σωστό ποτέ δεν πρέπει να μας προβληματίζει εκ των υστέρων ακόμα κι αν ήταν μια ατυχής επιλογή.Κάνω τα λάθη μου σωστά σημαίνει,ότι εγώ είμαι συνεπής στα πιστεύω μου,στα θέλω μου και από εκεί και πέρα αν κάτι πάει στραβά έχω το δικαίωμα,να κατσουφιάσω για λίγο,αλλά μόνο για λίγο και μετά από λίγο θα σηκώσω το κεφάλι και θα ψάξω,να βρω όλα τα θετικά που αποκόμισα απ’ αυτή την ιστορία.Και πιστέψτε με,πάντα υπάρχουν!
(photo via:http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/)


17 σχόλια:

  1. Κι εγώ τα ίδια με εσένα πιστεύω... καλύτερα να μετανιώνει κανείς για όσα δεν έχει κάνει, παρά για όσα έχει κάνει - έτσι κι αλλιώς, ήταν επιλογή του κάποτε.
    Και πέρα από αυτό, είναι γεγονός πως από τα λάθη μας μαθαίνουμε...και διορθώνουμε τη μελλοντική μας πορεία.
    Καλό σου βράδυ και καλό Σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλη μου έχεις απόλυτο δίκιο!Το να μετανιώνει κάποιος για όσα δεν έκανε είναι πολύ άσχημο,γιατί πάντα θα τον βασανίζει η σκέψη:''τι θα γινόταν αν είχα δράσει τότε..;''
      Και φυσικά τα λάθη μας είναι μεγάλο σχολείο!!Οπότε ας έχουμε αυτιά και μάτια ανοιχτά,για να μάθουμε,όσα περισσότερα μπορούμε!!
      Φιλάκια και να έχεις ένα υπέροχο σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  2. Ποτε μου δεν εχω μετανιωσει για τα λαθη μου!! Αν δεν τα εκανα δε θα ημουν σημερα αυτο που ειμαι! Καλημερα!! Καλο σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Μαρία!Ακριβώς έτσι!Το ποιοι είμαστε το χρωστάμε και στα καλά και στα κακά της ζωής μας!Συμφωνώ απολύτως!
      Ας μάθουμε λοιπόν να δεχόμαστε τα λάθη μας και να μην είμαστε και πολύ επικριτικοί με τον εαυτό μας και θα μας βγει σε καλό!
      Φιλιά πολλά και καλό σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  3. Χαίρομαι που σε βρίσκω κι εγώ φίλη μου! Όμορφος ο χώρος σου και πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα σου! Είναι τρυφερό να επικοινωνούμε, όντας άγνωστοι, αλλά η ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων συνδέουν κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς!
    Συμφωνώ πως "Τα λάθη είναι γνώση", όπως είπες κι εσύ, είναι εμπειρίες, είναι κομμάτι της ζωής μας! Να είσαι καλά και να έχεις ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο! Καλή συνέχεια, φιλάκια!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Κατερίνα!!Σ' ευχαριστώ πολύ!!Πιστεύω,πως η επικοινωνία μας βοηθάει όλους και φυσικά είναι πολύ ωφέλιμο να ''κυκλοφορούν'' οι προβληματισμοί μας!
      Εύχομαι ένα υπέροχο σαββατοκύριακο και σ' εσένα!Να περάσεις πανέμορφα!!

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τα λάθη είναι εκείνα που μας μαθαίνουν και μας οδηγούν στο σωστό. Σ' ευχαριστώ πολύ που έγινες μέλος στο blog μου! Έγινα και εγώ στο δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ειρήνη καλώς ήρθες!!Φυσικά και τα λάθη μας είναι ο δρόμος για το σωστό!!
      Το blog σου είναι πολύ όμορφο και εύχομαι να έχουμε μια εποικοδομητική επικοινωνία!
      Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα καλησπέρα!! :)
    Το είχα διαβάσει κάπου αυτό το μήνυμα ( το πιο μεγάλο μου λάθος το έκανα σωστά) και το βρήκα πολύ εμπνευσμένο!
    Ναι ναι ναι επιβάλλονται τα λάθη κι ας τα φοβόμαστε κι ας μας απογοητεύουν! Μόνο μέσα από τα λάθη θα εξελιχθούμε, θα δοκιμαστούμε και θα αλλάξουμε!
    Καλό σαββατόβραδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου πράγματι πολύ εμπνευσμένο!και μέσα σε λίγες λέξεις καταφέρνει και κρύβει ένα τόσο μεγάλο νόημα!
      Τα λάθη μας μπορούν να μας εξασφαλίσουν πρόοδο στη ζωή μας!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  6. Καλώς σε βρίσκω κι' εγώ με τη σειρά μου!!!
    Το blogοσπιτάκι σου είναι πολύ όμορφο και με πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις!!!!
    Καλή συνέχεια και θα χαρώ να τα λέμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Αρετή!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και θα χαρώ κι εγώ πολύ να επικοινωνούμε!!
      Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

      Διαγραφή
  7. Βάσω μου εντόπισα το blog σου και θα χαρώ πολύ να τα λέμε!!
    Συμφωνώ βέβαια στο ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τις συνέπειες των λαθών μας,για να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες!!Από εκεί και πέρα ας φροντίζουμε,να μαθαίνουμε απ' αυτά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλορίζικο το blog σου και καλώς σε βρήκα!
    Κι εγώ για τα βιβλία που (δεν) διάβασα μιλώ σήμερα! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κι εγώ την ίδια άποωη έχω για τα λάθη! Τα βλέπω σαν μια πολύ σημαντική εμπειρία και ακόμα και απο πριν ,αν σκεφτω πως ισως ειναι λάθος ,δεν υποχωρώ μέχρι να το εξακριβώσω! Δε φοβάμαι τα λάθη!
    καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πρέπει να βγάλεις τον ελεγχο των σχολίων, δε θυμάμαι και πώς λέγεται....μας ζητα πριν δημοσιευσουμε το σχόλιό μας να πληκτρολογούμε καποια γραμματα στα αγγλικα και ειναι πολύ κουραστικό!

      Διαγραφή
    2. Νάσια μου καλημέρα!!Σ' ευχαριστώ πολύ,που με ενημέρωσες.έκανα κάποιες αλλαγές και ελπίζω,να έχει διορθωθεί το ζήτημα!
      Καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή