Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Θέλω να πάρω ένα βιβλίο,μα δε μου φτάνουν τα ψιλά!


Οικονομική κρίση.Μετράμε κάθε μέρα τα χρήματά μας και κάνουμε οικονομία ακόμα και σε βασικά πράγματα,για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.Λογικό είναι λοιπόν,να σκεφτεί κάποιος πως με τέτοια οικονομική στενότητα η αγορά ενός βιβλίου είναι το τελευταίο,που του χρειάζεται·ίσως μια περιττή πολυτέλεια.Κρίμα δεν είναι ν’ εγκαταλείψουμε μια τόσο ωραία συνήθεια που μας ψυχαγωγεί και μας κάνει να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα;Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να διαβάσουμε βιβλία,πολλά βιβλία χωρίς να μας φεύγει μια ολόκληρη περιουσία.

1)Δανειζόμαστε.Από παντού.Όλοι έχουμε στην παρέα μας κάποιο βιβλιοφάγο.Ρίχνουμε λοιπόν μια ματιά στη βιβλιοθήκη του,εντοπίζουμε κάτι,που θα μας αρέσει και ζητάμε να το δανειστούμε.Δανείζουμε κι εμείς τα δικά μας βιβλία.Γενικώς αυτό το πάρε δώσε βοηθάει και στην ανταλλαγή απόψεων.Δεν ξεχνάμε φυσικά,πως,όταν δανειζόμαστε ένα βιβλίο,το προσέχουμε σαν τα μάτια μας και φροντίζουμε να το επιστρέψουμε σύντομα,χωρίς αυτό να σημαίνει,ότι πρέπει να το τελειώσουμε σε μία μέρα.
2)Δημόσιες βιβλιοθήκες.Σε όλες τις πόλεις,ακόμα και στις κωμοπόλεις υπάρχει μια δημόσια βιβλιοθήκη.Δε χρειάζεται να τις σνομπάρουμε.Δεν είναι ανάγκη να μπούμε στην κεντρική βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης,για να βρούμε ένα καλό βιβλίο.Οι βιβλιοθήκες στην Ελλάδα έχουν όλες πολύ αξιόλογες συλλογές και ενημερωμένο προσωπικό,που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε αυτό,που ψάχνουμε.Ισχύουν και εδώ τα παραπάνω σχετικά με το σεβασμό,που πρέπει να δείχνουμε στο βιβλίο,που κρατάμε στα χέρια μας και με την έγκαιρη επιστροφή του.
3)Ψάχνουμε για προσφορές στα βιβλιοπωλεία.Επίσης ψάχνουμε και για μικρά βιβλιοπωλεία,που μπορεί κάποιος να βρει πολλά βιβλία ακόμα και σχετικά πρόσφατες εκδόσεις με τιμές που ξεκινάνε από πολύ χαμηλά.Μια τέτοια πρόσφατη αγορά μου ήταν Μοιραίο Δείπνο του Ισμαήλ Κανταρέ μόλις με τρία ευρώ.
Πολύ καλή ιδέα είναι επίσης να επισκεπτόμαστε μπαζάρ που διοργανώνουν οι ενώσεις εκδοτών και μπορούμε κι εκεί να βρούμε και ν’ αγοράσουμε βιβλία ακόμη και με πενήντα λεπτά!
4)Ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.Εάν θέλουμε ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν ένα μήνα για παράδειγμα,που σημαίνει,ότι είναι πολύ καινούρια έκδοση και δύσκολο να το βρούμε σε προσφορά τότε μπορούμε να επισκεφθούμε τις ιστοσελίδες βιβλιοπωλείων και να το προμηθευτούμε από το ηλεκτρονικό κατάστημα με κάποια έκπτωση.

Ποιος είπε λοιπόν,ότι πρέπει να χαλάμε όλα μας τα λεφτά,για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για διάβασμα;Ακόμη και με τα ψιλά,που έχουμε στην τσέπη μας μπορούμε να αγοράσουμε το βιβλίο,που για καιρό λαχταρούσαμε!




6 σχόλια:

  1. Γειά σου Βάσω!! Αυτό να σου πω την αλήθεια δε το γνώριζα!!Θα ρίξω μια ματιά στα βιβλιοπωλεία για να το τσεκάρω!Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τα βρε Ανθή. Τα βιβλία υπάρχουν για να διαβάζονται. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Δανείζω όλα μου τα βιβλία αλλά και των παιδιών μου. Διαβάζουμε πολλά βιβλία μες το μήνα. Δεν ειναι κρίμα να στέκονται σκονισμένα και άπραγα σε ενα ράφι από το να διαβάζονται απο δεκάδες ανθρώπους και να προσφέρουν χαρά, γνώση και να μας κάνουν παρέα;
    Πολύ όμορφη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα συμφωνώ απολύτως μαζί σου!Εκτός του ότι πρέπει να σου πω συγχαρητήρια,που αγοράζεις βιβλία στα παιδιά σου!Πολλοί γονείς θεωρούν τα βιβλία ανούσια,χωρίς να σκέφτονται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας σωστής προσωπικότητας!Κι εγώ δανείζω βιβλία στους φίλους μου.Κι όταν μάλιστα τους αρέσουν χαίρομαι πάρα πολύ!
      Να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφο άρθρο και ακόμα πιο ωραίο το blog σου!
    Ένα μεγάλο μπράβο που (στην εποχή μας) κρατάς τν 'ρομαντισμό' και διαβάζεις βιβλία!
    Καλώς σας βρήκα λοιπόν!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Νατάσα!!Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Θέλω να πιστεύω πως κυκλοφορεί πολύς ρομαντικός κόσμος γύρω μας!!!
      Αισιόδοξη σκέψη-μακάρι και ρεαλιστική!

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφο! Ωραίες όλες σου οι προτάσεις! :))
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή