Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ο επίμονος κηπουρός



Υπάρχουν ταινίες για τις οποίες θα πούμε ‘’με έκανε και έκλαψα’’ ή ‘’γέλασα με την καρδιά μου’’ κι ίσως για άλλες να νιώσουμε κάτι ακόμα πιο δυνατό,ότι μας συγκλόνισαν.Με συγκλόνισε και η ταινία,που είδα πριν λίγες μέρες ‘’Ο επίμονος κηπουρός’’
Η υπόθεση της ταινίας: Η Τέσα, οικολόγος ακτιβίστρια και σύζυγος ενός φιλήσυχου Βρετανού διπλωμάτη στο Ναϊρόμπι, βρίσκεται δολοφονημένη μαζί με έναν Αφρικανό γιατρό. Ο σύζυγός της Τζάστιν -προς έκπληξη όλων- ξεκινά μια προσωπική οδύσσεια για να αποκαλύψει την αλήθεια γύρω από το θάνατο της γυναίκας του, κάτι που τον οδηγεί σε επικίνδυνες αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα των φαρμακοβιομηχανιών στη Μαύρη Ήπειρο. Από το ομώνυμο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ.[via]

Είναι μια ταινία,που πραγματικά ταρακουνάει.Αρχικά με το βασικό της θέμα,αυτό της διάθεσης και αξιοποίησης του φαρμακευτικού υλικού στην Αφρική και τα οικονομικά παιχνίδια των φαρμακοβιομηχανιών.Μα θα μου πείτε ‘’Δηλαδή εσύ δεν το ήξερες,ότι μια τεράστια εταιρεία-ακόμα και φαρμακοβιομηχανία,που υποτίθεται,ότι συμβάλει στην ανθρώπινη ζωή-δεν υπολογίζει ούτε θεούς,ούτε δαίμονες στο κυνήγι του χρήματος και ξαφνικά συγκλονίστηκες;’’Συγκλονίστηκα ναι!Γιατί ενώ πρόκειται για προβλήματα,που ίσως λίγο πολύ όλοι τα έχουμε στο μυαλό μας ή τα έχουμε συζητήσει,ποτέ δεν τα είχαμε δει να μας σερβίρονται έτσι ωμά και αληθινά,όπως πρέπει δηλαδή.Στον ‘’Επίμονο Κηπουρό’’ οι κάτοικοι του Ναϊρόμπι,απολαύουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με έναν βασικό όρο:το εμβόλιο και τα φάρμακα για τη φυματίωση,που θα τους χορηγούνται θα είναι συγκεκριμένης εταιρίας,ειδάλλως-αν αρνηθούν τη συγκεκριμένη αγωγή-χάνουν το δικαίωμά τους στην υγεία.Δε θέλει πολλή σκέψη,αλλά γίνεται ξεκάθαρο και καθώς εξελίσσεται η πλοκή της ταινίας,πως η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιούσε τους κατοίκους ως πειραματόζωα,αντί να συνεχίσει την απαιτούμενη έρευνα στο εργαστήριο.Βλέπετε η έρευνα θέλει χρόνο και χρήμα.Από την άλλη με το δίκιο σας θα μου πείτε και το άλλο ‘’έλα…μα είναι απλώς μια ταινία…’’.Είναι μια ταινία,αλλά εκεί ανάμεσα στη μυθοπλασία είναι που οι καλλιτέχνες,σεναριογράφοι και σκηνοθέτες κρύβουν τις μεγάλες αλήθειες.Αυτές,που δε θα ειπωθούν ίσως ποτέ σε κανένα δελτίο ειδήσεων,σε καμία ενημερωτική εκπομπή κι ‘’ο επίμονος κηπουρός’’ είναι πραγματικά μια από τις ταινίες,που σε αφυπνίζουν.Δε θέλω να παρασυρθώ στα δίχτυα μιας αγαπημένης συνήθειας των καιρών μας,της συνομωσιολογίας,γιατί εξαιτίας της ακούγονται πολλές φορές έως και επικίνδυνα λόγια.Είδα όμως με μια πιο κριτική ματιά τις ξαφνικές ‘’επιδημίες’’ διάφορων ιών,που ‘’ξεσπάνε’’ κάθε δυο χρόνια,τις τεράστιες παρτίδες φαρμάκων και εμβολίων,που διατίθενται στην αγορά και την άκρατη και άκριτη προσέλευση του κόσμου στα φαρμακεία,να προλάβει,να ακολουθήσει κατά γράμμα,τις παραινέσεις των φαρμακευτικών εταιριών.
Αυτό που με συγκίνησε απίστευτα στην ταινία ήταν ο χαρακτήρας της ακτιβίστριας,Τέσσα,που πλήρωσε τελικά τη δράση της,την έρευνα,που είχε ξεκινήσει για τις πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών στην Αφρικανική Ήπειρο,με την ίδια της τη ζωή.Η Τέσσα,που είχε τη δυνατότητα,όταν ήρθε η ώρα της γέννας,να μεταφερθεί σ’ ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο,ως γυναίκα διπλωμάτη,αλλά προτίμησε να γεννήσει στο νοσοκομείο,που γεννούσαν και όλες οι άλλες γυναίκες τις περιοχής.
Η ίδια η Τέσσα δεν υπάρχει,αλλά υπάρχουν πολλοί τέτοιο άνθρωποι,που δίνουν τα πάντα για τους άλλους και παλεύουν χωρίς να βαρυγκομούν.Ίσως να είναι και δίπλα μας.


η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ



19 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Από αυτά που διάβασα φαίνεται πολύ ωραία ταινία και θα την δω οπωσδήποτε! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά πολύ ωραία,με πολύ καλές ερμηνείες και ένα υπέροχο σενάριο!Αξίζει να τη δεις!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  2. Την ειχα δει οταν παιζοταν στο σινεμα (μαλιστα στη Θεσσαλονικη!) και θυμαμαι οτι μου ειχε αρεσει παρα πολυ. Και ειχα συγκλονιστει το ιδιο. (Παρομοιο συναισθημα μου ειχε αφησει και η Βαβελ).

    Με τα φαρμακα, μη το ψαχνεις, τεραστια επιχειρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύη και η Βαβέλ μου άρεσε αρκετά,αλλά δεν ξέρω...τη βρήκα πολύ πιο σκοτεινή ταινία.Επίσης συνήθως δεν πολυτρελαίνομαι με στις οποίες διαδραματίζονται περισσότερες ιστορίες μαζί.
      Με τον Επίμονο Κηπουρό απλά συγκλονίστηκα!Απ' τις ταινίες,που έχουν να σου πούνε πολλά!!

      Διαγραφή
  3. Όσο κι αν ξέρουμε ή καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα...να προσπαθούμε να καταλάβουμε δηλαδή, γιατί κάποια είναι αδιανόητα...φτάνεις σε σημείο να μην θέλεις να καταλάβεις...!! Να μην μπορείς να πιστέψεις που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος... που δε θυμίζει σε τίποτα τον άνθρωπο του άνω θρώσκω...
    Δεν την έχω δει την ταινία, αλλά θα τη δω σύντομα!!
    Ανθή μου, ευχαριστούμε για το αφιέρωμα!!!
    Καλό ξημέρωμα!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σόφη ο άνθρωπος είναι ικανός για τα καλύτερα,αλλά και για τα χειρότερα πράγματα μαζί.
      Ακριβώς στην ταινία υπάρχει ένας άνθρωπος(η Τέσα)που δίνει και την ζωή της για το καλό των άλλων και οι υπεύθυνοι των φαρμακοβιομηχανιών,που ρισκάρουν τη ζωή άλλων ανθρώπων για δικό τους κέρδος.
      Μια ταινία,που πραγματικά αξίζει,να τη δεις!
      Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  4. α δεν την εχω δει. δεν την ηξερα κιολας. στα υποψιν λοιπον! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου είναι φοβερή ταινία με πολύ ωραία μηνύματα!Να τη δεις!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  5. Βάσω το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει.Σίγουρα θα είναι εξίσου καλό,μην πω και καλύτερο,γιατί συνήθως έτσι γίνεται με τις ταινίες,που είναι βασισμένες σε κάποιο βιβλίο...
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την έχω δει, όπως και τις περισσότερες ταινίες του Fiennes και της Weisz. Μια γυναίκα που ρίσκαρε την προσωπική της ευτυχία κι ένας άνδρας που ήξερε τη γυναίκα του τόσο καλά που καμιά κακιά γλώσσα δεν ήταν ικανή να προσβάλλει την αγάπη του για εκείνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα πιστεύω,πως υπάρχουν άνθρωποι,όπως η Τεσα,που θυσιάζουν μέχρι και τη ζωή τους για το καλό των άλλων ζώντας αντισυμβατικά για τα δεδομένα των δικών μας κοινωνιών.Ο σύζυγός της έδειξε,τι πάει αγάπη και αφοσίωση!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα! Πολύ σημαντικά θέματα περιλαμβάνει η ταινία που μας προτείνεις.
    Ενώ την έχω ακουστά δεν την είδα ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου είναι μια ταινία,που προτείνω ανεπιφύλακτα και πραγματικά θίγει πολύ σημαντικά ζητήματα και αφυπνίζει!

      Διαγραφή
  8. Δεν την έχω δει, αλλά νομίζω πως θα την ψάξω τώρα. Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λύριελ πιστεύω,πως θα σε ενθουσιάσει.Φοβερή σε όλα αυτή η ταινία!!

      Διαγραφή
  9. καλησπέρα!
    Μου θύμισες αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=ikkScK8oGDA
    Το'χα δει τυχαία κ μου άρεσε πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα!κοίτα να δεις δεν ήξερα καν,ότι υπήρχε αυτή η σειρά,πόσο μάλλον και το συγκεκριμένο επεισόδιο!
      Τελικά η τέχνη διαχέεται παντού!
      Ευχαριστώ για to link και την επισήμανση!
      Καλή συνέχεια και καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  10. Ανθούλα μου καλά που μου έγραψες γιατί δεν είχα καταλάβει πως άλλαξες ιστιολόγιο. Τελευταία βέβαια δεν κάνω πολλές επισκέψεις. Θες η άνοιξη; Μαμά και παιδιά θελουν βόλτες και θάλασσα:))
    Καλά η ταινία αυτή, the constant gardener, είναι απο τις καλύτερες που έχω δει. Η υπόθεση, οι ερμηνείες, η απίστευτα μεγάλη αγάπη της Βάις και του Φάινς, με συγκίνησαν και με καθήλωσαν σε όλη τη διάρκεια της. Την εχω δει την ταινία απο τότε που ειχε βγει στους κινηματογράφους και καλά που μου τη θύμησες. Θέλω να την ξαναδώ.
    Φιλιά πολλά Ανθούλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα εκδικήθηκα την παλιά διεύθυνση και την άλλαξα,γιατί μου έκανε πολλά κολπάκια...!
      Έτσι συνέχισε τις βολτίτσες!Γι' αυτό είναι η άνοιξη!Να τη χαιρόμαστε!
      Η ταινία με συγκλόνισε πραγματικά και γι' αυτό αποφάσισα να γράψω γι' αυτή!Φοβερό σενάριο-φοβερές ερμηνείες!
      Τα φιλιά μου στη νέα ραδιοφωνική παραγωγό!!

      Διαγραφή